НАЧАЛО Други

Директорът на Nvidia шокира инвеститорите в Tesla

31.05.2024 23:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Директорът на Nvidia шокира инвеститорите в Tesla

Цената на акциите на Tesla продължава да се сблъсква с предизвикателства въпреки усилията на компанията да повиши инвеститорското доверие.

Производителят на електромобили отбеляза спад на акциите си с близо 30% през 2024 г., като в момента на писане на статията цената на акциите се колебае около $178 и среща съпротива при границата от $200. Този спад отразява по-широкото забавяне на пазара на електрически превозни средства.

Инвеститорите търсят катализатори, които да помогнат на TSLA да се възстанови. Забележителен тласък дойде от главния изпълнителен директор на Nvidia (NASDAQ: NVDA) Дженсън Хуанг, който похвали напредъка на Tesla в технологията за самоуправление. Хуанг заяви в интервю за Yahoo Finance на 23 май:

Tesla е далеч напред в автономните автомобили, но един ден всеки автомобил ще трябва да има подобни възможности.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск настоява за внедряване на технологията за пълно самоуправление (FSD), въпреки противоречивите данни за нейната безопасност. Тази инициатива е в съответствие с плановете на Tesla да регистрира своя софтуер FSD в Китай и евентуално да пусне усъвършенствана функция по-късно тази година. Според Reuters, ако бъде одобрена, Tesla може да започне вътрешни тестове в Китай – пазар, на който в момента предлага две по-малко усъвършенствани версии на своята “Autopilot” система.

Подкрепата на Хуанг е от особено значение, тъй като Мъск води Tesla към изкуствения интелект, като компанията планира да инвестира над $500 милиона в AI чипове на Nvidia през 2024 г. Технологията за изкуствен интелект на Nvidia се радва на голямо търсене, което допринася за пазарната капитализация на компанията от $1 трилион.

Тъй като Tesla пренасочва фокуса си към AI, акционерите се готвят да гласуват и за спорния пакет от компенсации на Мъск, оценяван на приблизително $55 милиарда. Възнаграждението на Мъск е обвързано с етапни резултати, а не със заплата. Пакетът включва 10-годишно предоставяне на 12 транша опции за акции, които се придобиват въз основа на постигането на конкретни финансови цели на компанията. Някои акционери се противопоставят на този пакет, твърдейки, че той не е оправдан от резултатите на компанията.

Този дебат се води на фона на разочароващите резултати на Tesla за първото тримесечие на 2024 г., които показаха 55% спад на нетната печалба и 9% спад на приходите в сравнение с предходната година, отбелязвайки най-големия спад от 2012 г. насам. В отговор Мъск обяви планове за ускоряване на производството на нови, по-достъпни автомобили.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.