Home

Директори на банки се обогатяват на гърба на кризата

19.05.2023 9:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Директори на банки се обогатяват на гърба на кризата

Американският сенатор Елизабет Уорън се застъпи за връщане на бонусите, отпуснати на банкови ръководители, за които се твърди, че са управлявали неправилно риска, което е довело до неотдавнашната банкова криза.

Уорън изрази своята загриженост относно обогатяването на ръководители чрез рискови дейности, докато други понасят последствията.

Тя конкретно поиска банковите ръководители да върнат $60 милиона, които са спечелили поради прилагането на по-слаби контролни механизми.

Сред замесените лица е и изпълнителният директор на Silicon Valley Bank ,Грегъри У. Бекер, който според съобщенията е получил $40 милиона, след като Конгресът е позволил на банката да поеме по-голям риск.

Самият Бекер потвърди, че е спечелил $40 милиона от 2019 г. насам. Освен това се твърди, че той е пренебрегнал 17 предупреждения от Федералния резерв относно управлението на ликвидния риск, слабия мениджмънт и капиталовото планиране.

Сенатор Уорън също така се изправи срещу Скот Шей, бившия председател на приятелски настроената към криптовалутите Signature Bank, като постави под въпрос готовността му да върне спечелените от него $20 милиона, въпреки че е пренебрегнал проблемите с ликвидността, довели до спасяването от страна на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) с $2.5 милиарда.

Шей не посочи намерение да върне средствата и беше обвинен от сенатор Лумис, че е отклонил вината върху регулаторите и вложителите на дигитални активи за ликвидната криза на банката през март.

В резултат на кризата вложителите изтеглиха средства от Silicon Valley Bank и Signature Bank след затварянето на водещата крипто банка Silvergate Bank. И двете банки бяха принудени да продадат ценни книжа на значителни загуби, за да генерират ликвидност за тегленията.

Впоследствие FDIC се намеси, за да защити депозитите. Тези събития подкопаха доверието в банковата система на САЩ и породиха опасения сред американските крипто платформи.

Стабилната монета USDC на Circle например изгуби своята фиксация към долара, след като разкри замразени депозити в Silicon Valley Bank, а инвестиционните платформи MaiCapital и Digital Asset Capital Management бяха принудени да търсят офшорни банкови партньори.

В отговор на фалитите и облекчените капиталови, и ликвидни изисквания за по-малките банки, различни политици, включително сенатор Уорън, инициираха мерки за прилагане на по-строги банкови регулации.

Сенатор Уорън също така потвърди участието си, заедно с още трима законодатели, във внасянето на законопроект за ограничаване на прекомерните възнаграждения на изпълнителните директори, често наричани “безумни заплати“.

Законопроектът обаче вероятно ще срещне съпротива от страна на републиканците от Камарата на представителите и републиканците от Сената, които умишлено удължават дебатите около приемането му.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Скандал с търговия с вътрешна информация: Меме токени скачат след опита за убийство на Тръмп

След покушението срещу Доналд Тръмп на 13 юли крипто пазарът отбеляза рязък ръст на меме монетите като $FIGHT.

18.07.2024 10:00 1мин. четене

Великобритания планира да регулира съвременните AI модели

Новото правителство на Обединеното кралство очерта плановете си за регулиране на усъвършенстваните модели на изкуствен интелект, с което се отклони от предишните политики, както бе подчертано в неотдавнашната реч на крал Чарлз относно законодателната програма, включваща над 35 законопроекта.

18.07.2024 9:30 2мин. четене

Uniswap обяви ново разширение за Google Chrome

Uniswap Labs официално пусна своето разширение за портфейл на Google Chrome след повече от шест месеца забавяне, през които над 793,000 потребители се включиха в списъка на чакащите.

18.07.2024 7:30 1мин. четене

БРИКС: Русия отправя предупреждение за крипто добивa

БРИКС и по-специално Русия изразиха загриженост относно въздействието на добива на криптовалути върху енергийната инфраструктура, като подчертаха необходимостта от по-строги правила.

18.07.2024 6:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.