НАЧАЛО Други

Директори на банки се обогатяват на гърба на кризата

май 19, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Директори на банки се обогатяват на гърба на кризата

Американският сенатор Елизабет Уорън се застъпи за връщане на бонусите, отпуснати на банкови ръководители, за които се твърди, че са управлявали неправилно риска, което е довело до неотдавнашната банкова криза.

Уорън изрази своята загриженост относно обогатяването на ръководители чрез рискови дейности, докато други понасят последствията.

Тя конкретно поиска банковите ръководители да върнат $60 милиона, които са спечелили поради прилагането на по-слаби контролни механизми.

Сред замесените лица е и изпълнителният директор на Silicon Valley Bank ,Грегъри У. Бекер, който според съобщенията е получил $40 милиона, след като Конгресът е позволил на банката да поеме по-голям риск.

Самият Бекер потвърди, че е спечелил $40 милиона от 2019 г. насам. Освен това се твърди, че той е пренебрегнал 17 предупреждения от Федералния резерв относно управлението на ликвидния риск, слабия мениджмънт и капиталовото планиране.

Сенатор Уорън също така се изправи срещу Скот Шей, бившия председател на приятелски настроената към криптовалутите Signature Bank, като постави под въпрос готовността му да върне спечелените от него $20 милиона, въпреки че е пренебрегнал проблемите с ликвидността, довели до спасяването от страна на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) с $2.5 милиарда.

Шей не посочи намерение да върне средствата и беше обвинен от сенатор Лумис, че е отклонил вината върху регулаторите и вложителите на дигитални активи за ликвидната криза на банката през март.

В резултат на кризата вложителите изтеглиха средства от Silicon Valley Bank и Signature Bank след затварянето на водещата крипто банка Silvergate Bank. И двете банки бяха принудени да продадат ценни книжа на значителни загуби, за да генерират ликвидност за тегленията.

Впоследствие FDIC се намеси, за да защити депозитите. Тези събития подкопаха доверието в банковата система на САЩ и породиха опасения сред американските крипто платформи.

Стабилната монета USDC на Circle например изгуби своята фиксация към долара, след като разкри замразени депозити в Silicon Valley Bank, а инвестиционните платформи MaiCapital и Digital Asset Capital Management бяха принудени да търсят офшорни банкови партньори.

В отговор на фалитите и облекчените капиталови, и ликвидни изисквания за по-малките банки, различни политици, включително сенатор Уорън, инициираха мерки за прилагане на по-строги банкови регулации.

Сенатор Уорън също така потвърди участието си, заедно с още трима законодатели, във внасянето на законопроект за ограничаване на прекомерните възнаграждения на изпълнителните директори, често наричани “безумни заплати“.

Законопроектът обаче вероятно ще срещне съпротива от страна на републиканците от Камарата на представителите и републиканците от Сената, които умишлено удължават дебатите около приемането му.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как да изкарвате пари с ChatGPT

В тази статия ще видите пет начина, по които можете да използвате ChatGPT, за да печелите пари, като например създаване на съдържание, проектиране на инструменти с изкуствен интелект и др.

май 30, 2023 8:00 4 мин. четене

БРИКС: Саудитска Арабия иска да финансира алианса

Според информацията Новата банка за развитие (NDB), известна още като “банката на БРИКС”, в момента обсъжда потенциалното си партньорство със Саудитска Арабия.

май 29, 2023 20:00 3 мин. четене

Ето на какво се дължи ускорената дедоларизация според Лин Олдън

Макроикономическият експерт Лин Олдън идентифицира два важни фактора, които подхранват вълната на дедоларизация.

май 29, 2023 19:00 2 мин. четене

САЩ постигат споразумение за лимита на дълга

Президентът Байдън и Кевин Маккарти, председателят на Народното събрание, постигнаха предварително споразумение относно лимита на дълга и правителствените разходи.

май 29, 2023 15:12 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.