Home

Дефицитът на САЩ е почти толкова голям, колкото икономиката на Русия

01.07.2024 20:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дефицитът на САЩ е почти толкова голям, колкото икономиката на Русия

Провеждащите се в момента президентски избори отново породиха опасения относно федералния бюджетен дефицит, тъй като пазарите разглеждат как евентуален втори мандат на Джо Байдън или Доналд Тръмп може да повлияе на държавните разходи и приходи.

Непосредствено преди президентския дебат миналия четвъртък Бюджетната служба на Конгреса (CBO) публикува актуализирани прогнози за бюджета на САЩ, предвиждайки дефицит от $1.9 трилиона за фискалната 2024 г. Тази прогноза е по-голяма от прогнозирания по-рано през февруари дефицит от $1.6 трилиона и е по-висока от дефицита от $1.7 трилиона, отчетен през 2023 г.

Въпреки че дефицитът за 2024 г. е по-нисък от пиковата стойност от времето на пандемията от $3 трилиона, той все още е значителен и приблизително се равнява на целия БВП на Русия от $2 трилиона към 2023 г., според Световната банка.

Нарастването на дефицита през 2024 г. се дължи отчасти на спешните разходи за подкрепа на Украйна в конфликта ѝ с Русия, както и на помощта за Израел и съюзниците на САЩ в Азия. Дефицитът на САЩ надхвърля и този на други големи икономики, включително Мексико, Австралия и Южна Корея.

Понастоящем финансовите пазари са съсредоточени по-скоро върху тенденциите в инфлацията и решенията на Федералния резерв за лихвените проценти. Въпреки това рисковете, свързани с нарастващия дефицит и държавния дълг, остават. Бившият президент на Фед на Ню Йорк Бил Дъдли предупреди, че подобни неустойчиви фискални тенденции могат да доведат до неблагоприятни последици, ако пазарите на облигации започнат да не желаят да купуват американски държавни ценни книжа, което може да доведе до повишаване на лихвените проценти и до увеличаване на разходите за обслужване на дълга.

Дъдли подчерта също, че намаленото търсене на американски държавни облигации, което отчасти се дължи на западните санкции срещу Русия, може да влоши ситуацията. Освен това, ако следващата администрация се опита да се намеси в независимостта на Федералния резерв, това би могло да разтревожи финансовите пазари, което потенциално да доведе до по-висока инфлация и опасения за дълга.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Съдът разреши на Binance US да инвестира средства на клиенти в държавни ценни книжа

Американски съд одобри искането на Binance US да инвестира фиатни средства на клиенти, държани в BitGo, в американски държавни ценни книжа.

20.07.2024 13:10 1мин. четене

Ето коя технология не пострада при вчерашния глобален срив

С напредъка на света в дигиталната ера зависимостта от технологиите става все по-очевидна. Дигиталните инструменти и платформи вече играят решаваща роля във всичко – от комуникацията до бизнес операциите.

20.07.2024 12:00 2мин. четене

Главният изпълнителен директор на Binance апелира за търпение на фона на бичия цикъл на Биткойн

Поговорката “фондовият пазар възнаграждава търпеливите“ се простира отвъд традиционните финанси и важи и за сферата на криптовалутите.

20.07.2024 9:00 1мин. четене

Искате да се срещнете с Доналд Тръмп – ето колко Биткойн ще трябва да платите

Бившият президент Доналд Тръмп се стреми да получи значителен принос от своите поддръжници в областта на криптовалутите, като определи висока цена от $844,600 за лична кръгла маса на Биткойн конференцията 2024 в Нешвил.

20.07.2024 8:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.