Home

Нарастващият държавен дълг застрашава финансовата стабилност според БМР

01.07.2024 16:00 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Нарастващият държавен дълг застрашава финансовата стабилност според БМР

В неделя Банката за международни разплащания (БМР) посъветва правителствата да намалят заемите, за да смекчат значителна заплаха за световната финансова стабилност и да подкрепят усилията за контрол на инфлацията.

В годишния си доклад за световната икономика БМР предупреди, че ескалиращите нива на дълга излагат правителствата на риск от криза, подобна на ситуацията в Обединеното кралство през 2022 г.

При тази криза инвеститорите се оттеглиха от държавните облигации, което доведе до скок на разходите по заемите, отслабване на валутата и рязък спад на капиталовите пазари.

БМР отбеляза още, че преди Ковид пандемията заплахата от високите и нарастващи дългове е била прикрита от продължителния период на почти нулеви лихвени проценти, които са поддържали исторически ниски разходи за обслужване на дълга.

Оттогава насам изискванията към държавните разходи нараснаха поради финансирането на енергийния преход, геополитическите проблеми и очертаващото се бреме на застаряващото население, като разходите за обслужване на дълга отново нараснаха.

Според банката е важно да се предприемат изпреварващи действия за избягване на сериозни политически сътресения.

Освен това в годишния си доклад БМР подчерта, че прекомерното заемане на държавни средства стимулира икономиката, което усложнява усилията за контролиране на инфлацията.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Доналд Тръмп планира да увеличи производството на петрол в САЩ

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да увеличи местния добив на петрол в страната и да отмени регулациите, за да постигне целите си.

18.07.2024 21:30 1мин. четене

ЕЦБ демонстрира предпазливост след намаляването на лихвите, а еврото се засилва

Търговците подкрепиха еврото в четвъртък на фона на сигналите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за предпазливи планове след намаляването на лихвените проценти, което отслаби предишните опасения във връзка с политическите сътресения във Франция.

18.07.2024 21:10 2мин. четене

БРИКС: Ето кога съюзът може да покани нови държави да се присъединят

Тъй като БРИКС се подготвя за предстоящата си среща през октомври, има много спекулации дали блокът ще приеме нови страни членки.

18.07.2024 18:30 1мин. четене

Кандидат за Сената в САЩ продаде меме акции за над $5 милиона

Политиците в САЩ често търгуват с акции под ръководството на инвестиционни консултанти, които избират инвестиции от реномирани компании със силни основи и висок потенциал за растеж.

18.07.2024 18:11 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.