НАЧАЛО Крипто Крими

Данните на 400 милиона потребители на Twitter може да са изтекли

декември 26, 2022 15:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Данните на 400 милиона потребители на Twitter може да са изтекли

Съобщава се, че данните на 400 милиона потребители на Twitter, съдържащи лични имейли и свързани телефонни номера, са били обявени за продажба на черния пазар.

Компанията за разузнаване на киберпрестъпления Hudson Rock обърна внимание на “достоверна заплаха”, в която се предполага, че някой продава база данни, съдържаща информация на 400 милиона потребителски акаунта в Twitter. 

Частната база данни съдържа голямо количество информация, включително имейли и телефонни номера на високопоставени потребители като Кевин О’Лиъри, Виталик Бутерин и др.

Извършителят твърди, че данните са получени в началото на 2022 г. поради уязвимост в Twitter, както и че се опитва да изнуди Илон Мъск да купи данните или да се изправи пред съдебни дела по GDPR.

Hudson Rock заяви, че макар и компанията да не е успяла да провери напълно твърденията на хакера предвид броя на акаунтите, то “независимата проверка на самите данни изглежда легитимна”.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Предупреждение за Биткойн от анализатор – „Трейдърите не са готови“


Компанията за Web3 сигурност DeFiYield също е разгледала 1,000 акаунта, дадени като извадка от хакера и е проверила, че данните са истински, както и че са успели да се свържат с хакера чрез Telegram и че активно се чака купувач.

Ако се установи, че е вярно, нарушението може да бъде сериозен повод за безпокойство за потребителите на социалната мрежа. Беше подчертано, че е трудно да се повярва в толкова мащабно нарушение, като се има предвид, че според информацията текущото количество активни месечни потребители е около 450 милиона.

Към момента на писане на статията предполагаемият хакер все още има публикация в Breached, в която рекламира базата данни. Има и специален призив към Илон Мъск да плати $276 милиона, за да избегне продажбата на данните и да бъде глобен.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Какво предстои за Solana?


Хакерът заявява, че ако Мъск плати таксата ще изтрие данните и те няма да бъдат продадени на никого другиго, за да се избегнат  целенасочени опити за фишинг чрез текстови съобщения и имейли, атаки за подмяна на сим карти с цел получаване на достъп до акаунти и публикуване на лична информация.

Смята се, че въпросните нарушени данни идват от “Zero-Day Hack” в Twitter, при който е използвана уязвимост на интерфейса за програмиране на приложения от юни 2021 г., преди тя да бъде поправена през януари тази година. 

Грешката по същество е позволила на хакерите да извличат лична информация, която след това са компилирали в бази данни, за да я продадът в тъмната мрежа.

Заедно с тази предполагаема база данни по-рано бяха идентифицирани две други, като едната се състоеше от около 5.5 милиона потребители, а другата се смяташе, че съдържа до 17 милиона , според доклад от Bleeping Computer.

Хората са посъветвани да вземат предпазни мерки, като например да се уверят, че за различните им акаунти са включени настройки за двуфакторна автентикация чрез приложение, а не чрез телефонния им номер. Освен това би било добре да променят паролите си и да ги съхраняват на сигурно място, а също и да използват частен крипто портфейл за самостоятелно попечителство.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Убийството на Къро и какво общо има с Ружа Игнатова?

Български мафиот, известен като “Къро” или Красимир Каменов, бе открит мъртъв заедно със съпругата си и още двама души в Кейптаун на 25 май.

юни 7, 2023 7:00 2 мин. четене

Крипто измамник получи присъда от шест години затвор

Федералните прокурори на САЩ постигнаха желания резултат по делото на Реджиналд Фаулър, тъй като нюйоркски съдия постанови присъда от приблизително шест години затвор за осъденото лице, замесено в крипто измама.

юни 6, 2023 21:29 2 мин. четене

До Куон е пуснат под гаранция след ареста си в Черна гора

До Куон ще бъде освободен от ареста в Черна гора, след като искането му за освобождаване под гаранция в размер на около $427,900 (€400,000) беше одобрено.

юни 6, 2023 12:00 2 мин. четене

Неадекватната реакция на Катар срещу прането на пари с криптовалути предизвика критики

Реакцията на Катар по отношение на изпирането на пари чрез криптовалути и финансирането на тероризма получи критики от Специалната група за финансови действия (“FTAF”).

юни 5, 2023 15:21 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.