НАЧАЛО Крипто Крими

Данните на 400 милиона потребители на Twitter може да са изтекли

декември 26, 2022 15:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Данните на 400 милиона потребители на Twitter може да са изтекли

Съобщава се, че данните на 400 милиона потребители на Twitter, съдържащи лични имейли и свързани телефонни номера, са били обявени за продажба на черния пазар.

Компанията за разузнаване на киберпрестъпления Hudson Rock обърна внимание на „достоверна заплаха“, в която се предполага, че някой продава база данни, съдържаща информация на 400 милиона потребителски акаунта в Twitter. 

Частната база данни съдържа голямо количество информация, включително имейли и телефонни номера на високопоставени потребители като Кевин О’Лиъри, Виталик Бутерин и др.

Извършителят твърди, че данните са получени в началото на 2022 г. поради уязвимост в Twitter, както и че се опитва да изнуди Илон Мъск да купи данните или да се изправи пред съдебни дела по GDPR.

Hudson Rock заяви, че макар и компанията да не е успяла да провери напълно твърденията на хакера предвид броя на акаунтите, то „независимата проверка на самите данни изглежда легитимна“.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Предупреждение за Биткойн от анализатор – „Трейдърите не са готови“


Компанията за Web3 сигурност DeFiYield също е разгледала 1,000 акаунта, дадени като извадка от хакера и е проверила, че данните са истински, както и че са успели да се свържат с хакера чрез Telegram и че активно се чака купувач.

Ако се установи, че е вярно, нарушението може да бъде сериозен повод за безпокойство за потребителите на социалната мрежа. Беше подчертано, че е трудно да се повярва в толкова мащабно нарушение, като се има предвид, че според информацията текущото количество активни месечни потребители е около 450 милиона.

Към момента на писане на статията предполагаемият хакер все още има публикация в Breached, в която рекламира базата данни. Има и специален призив към Илон Мъск да плати $276 милиона, за да избегне продажбата на данните и да бъде глобен.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Какво предстои за Solana?


Хакерът заявява, че ако Мъск плати таксата ще изтрие данните и те няма да бъдат продадени на никого другиго, за да се избегнат  целенасочени опити за фишинг чрез текстови съобщения и имейли, атаки за подмяна на сим карти с цел получаване на достъп до акаунти и публикуване на лична информация.

Смята се, че въпросните нарушени данни идват от „Zero-Day Hack“ в Twitter, при който е използвана уязвимост на интерфейса за програмиране на приложения от юни 2021 г., преди тя да бъде поправена през януари тази година. 

Грешката по същество е позволила на хакерите да извличат лична информация, която след това са компилирали в бази данни, за да я продадът в тъмната мрежа.

Заедно с тази предполагаема база данни по-рано бяха идентифицирани две други, като едната се състоеше от около 5.5 милиона потребители, а другата се смяташе, че съдържа до 17 милиона , според доклад от Bleeping Computer.

Хората са посъветвани да вземат предпазни мерки, като например да се уверят, че за различните им акаунти са включени настройки за двуфакторна автентикация чрез приложение, а не чрез телефонния им номер. Освен това би било добре да променят паролите си и да ги съхраняват на сигурно място, а също и да използват частен крипто портфейл за самостоятелно попечителство.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери откраднаха близо $800,000 от общността на Azuki

Акаунтът в Twitter на водещия проект за незаменяеми токени (NFT) Azuki беше компрометиран в петък, в резултат на което бяха откраднати криптоактиви на стойност малко под $800,000.

януари 28, 2023 19:03 2 мин. четене

Хакери представящи се за Robinhood се опитаха да разпространят фалшив токен

Хакери проникнаха в профилите на Robinhood в социалните мрежи с цел да разпространят фалшив токен наречен RBH в Binance Smart Chain (BSC).

януари 27, 2023 11:07 1 мин. четене

Севернокорейски хакери свързани с кражбата на $100 милиона от Harmony

В понеделник ФБР потвърди, че Lazarus Group и APT 38 стоят зад кражбата на $100 милиона от блокчейн платформата Harmony през юни миналата година и са се опитали да изперат парите чрез протокола за поверителност RAILGUN.

януари 26, 2023 21:00 1 мин. четене

Европол задържа крипто на стойност над $19 милиона свързани с Bitzlato

Като част от мерките за правоприлагане, предприети срещу криптоборсата Bitzlato – Европол заяви, че са задържани крипто портфейли, в които има дигитални активи на стойност над $19 милиона.

януари 24, 2023 16:11 2 мин. четене