НАЧАЛО Биткойн

Да очакваме ли спадове при Биткойн през септември?

септември 5, 2022 11:29 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Да очакваме ли спадове при Биткойн през септември?

Биткойн и S&P 500 регистрират спадове през повечето септемврийски месеци,  като индексът прави това от 1928 г. насам.

Септември е исторически слаб месец за Биткойн

Съдейки по историческите данни, цената на Биткойн може да продължи спада си през септември, който е най-слабият месец по отношение на представяне на цената за актива от 2013 г. насам.

Наличните данни показват, че водещият цифров актив е отбелязал ръст на стойността си само два пъти през септември между 2013 г. и 2021 г., които бяха през 2015 г. и 2016 г. Извън тези два случая BTC е регистрирал средно 6% спад за месеца.

Септември е исторически слаб и за S&P 500

Но ефектът на септември не е характерен само за BTC. От 1928 г. насам S&P 500 също е имал спадове през по-голямата част от септември. 

От 1928 г. досега S&P 500 е отбелязвал средно 1.1% спад през септември. Други индекси също бележат загуби през месеца. От създаването си през 1971 Nasdaq Composite пада средно 0.6% през септември, а Dow Jones Industrial Average (DJIA) пада средно 0.7% през месеца за периода от 1950 г. до 2020. Това гласи доклад от 2021 г. на JPMorgan Chase. 

На какво може да се дължи това?

Експертите твърдят, че общият спад на пазара през септември се дължи на поведението на инвеститорите. Според Елена Дюре повечето инвеститори обикновено напускат пазарните си позиции през септември, за да приберат печалби или да отчетат загуби в края на годината по данъчни съображения.

Според доклада, част от тази тенденция се дължи на началото на учебната година. През септември училищата започват да работят отново и възниква нужда от парични средства за покриване на разходи за обучение. Краят на ваканционния сезон и приготвянето за края на годината също се посочват като възможни причини. В доклада на JPMorgan всички тези ефекти се наричат съвкупно “сезонно ребалансиране”.

Друга хипотеза за септемврийския ефект е свързана с факта, че много взаимни фондове приключват финансовата си година през септември. Тогава те често продават държаните от тях позиции на загуба, за да намалят размера на данъците върху капиталовите си печалби. Спекулантите подозират, че засилените продажби оказват низходящ натиск върху пазарите през септември.

Какво да очакваме от Биткойн този месец?

Като се има предвид как цената на BTC напоследък предимно се движи заедно със S&P, би могло през този месец да видим задълбочаване на спада на цената.

Въпреки че много инвеститори ще искат цената на Биткойн да се върне към предишните върхове, възможността за червен септември вече се проявява, след като активът демонстрира слабост в началото на месеца.

След като седмици наред се търгуваше в диапазона около $20,000 и много анализатори предполагаха, че цената може би е достигнала дъното, стойността на BTC спадна под това ниво. 


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн, Етериум и Cardano са позиционирани за печалби, твърди анализатор


Вероятността септември 2022 г. да се окаже по-силен месец като през 2015 г. и 2016 г. също е минимална, като се има предвид, че условията, отговорни за намаляването на стойността на активите, се запазват.чч

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди, че икономиката на Съединените щати ще бъде изправена пред повече “болка”, тъй като властите се борят да контролират нарастващата инфлация.

Изявлението накара редица експерти да прогнозират, че през септември FOMC може допълнително да повиши лихвения процент.

Освен това Министерството на труда на САЩ разкри, че безработицата е нараснала до 3.7% – най-високата стойност от февруари насам – още един признак за борбата на американската икономика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Халвингът на Биткойн разбива мита за намаляващата възвръщаемост

Неотдавнашна публикация в Twitter, в която се подчертава историческото представяне на цената на Биткойн след всяко халвинг събитие, предизвика интригуващи дискусии в крипто общността.

май 30, 2023 7:00 4 мин. четене

ChatGPT: Може ли Етериум да изпревари Биткойн?

Попитахме чатботът на OpenAI, ChatGPT дали е възможно един ден Етериум да надмине Биткойн като криптовалута номер едно.

май 29, 2023 17:30 2 мин. четене

Биткойн временно проби $28,000 след споразумението за дълга на САЩ

Биткойн за кратко проби над $28,000 след като Белия дом успя да се споразумее за предварителна сметка за дълга на САЩ.

май 29, 2023 14:00 1 мин. четене

Може ли Биткойн да се възроди през 2023 г.?

Биткойн, най-голямата криптовалута в света, се търгува в сравнително тесен диапазон около $26,250. През последните няколко седмици актива преживя тенденция на спад поради проблеми като спрени тегления и високи такси за транзакции.

май 29, 2023 10:45 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.