НАЧАЛО Финтех

Крипто компания открива регулирана банка в САЩ

септември 13, 2022 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Крипто компания открива регулирана банка в САЩ

Abra, платформата за обмен на криптовалути и кредитиране, стартира първата регулирана в САЩ крипто банка, съобщи компанията в понеделник.

Този ход, в очите на участниците в индустрията, е бичи индикатор, който донякъде отърсва сектора от неволите на мечия пазар и множеството фалити на които станахме свидетели през последните месеци.

Ходът на Abra позиционира компанията в продължилата с години надпревара в крипто сектора, за да създаде първата регулирана в САЩ лихвоносна крипто сметка – предлагаща на потребителите крипто експозиции с правни гаранции.

Всички депозити на клиенти в Abra Bank се предвижда да бъдат конвертирани в стабилни монети, които начисляват лихва подобно на традиционните банки. Банката ще позволи на клиентите да прехвърлят средства в над 100 криптовалути. През юни Abra си партнира и с American Express, за да пусне крипто кредитна карта.

Услугите на Abra Bank – попечителство на активи, кредитиране и стейкнг – вече се предлагат от редица други крипто фирми, но според главния изпълнителен директор на Abra Бил, Бархидт, регулаторните предпазни рамки на Abra Bank я отличават от конкурентите.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Bolt се отказа от придобиването на Wyre за $1.5 милиарда


“Като регулирана лицензирана банка, вече не е важно моето мнение за прозрачността и публичното оповестяване. Банковите закони вземат връх и изискват оповестяване на активите, пасивите и процесите на управление на риска”, казва Бархидт.

Този ход на Abra идва на фона на процедурите по глава 11 за обявяване в несъстоятелност на Celsius и Voyager Digital – две компании, които работеха като непълноценни заместители на банки, предлагащи висока доходност, преди да се разпаднат. Voyager Digital позорно подведе клиентите си, че крипто заемодателят е застрахован от FDIC.

В САЩ застрахованите банки трябва да докажат на регулаторите, че разполагат с достатъчно налични активи, за да поддържат рисковия си профил. Abra е приключила този процес и планира да стартира някъде преди второто тримесечие на 2023 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Руска банка планира да въведе международна платежна система за криптовалути

Известна руска банка планира да въведе нова международна платежна система, която използва криптовалутни активи, както съобщи наскоро руското издание “Vedomsti”.

юни 5, 2023 20:00 1 мин. четене

Русия ще използва крипто борси за международни транзакции

Русия активно оформя своя подход към криптовалутите в страната. През април Антон Силуанов, министърът на финансите на Русия обсъди нова платежна система, която ще включва криптовалути.

май 30, 2023 6:00 1 мин. четене

САЩ може да загубят глобалната си крипто позиция заради тези държави

Според информация от Ясин Елманджра, анализатор в Ark Invest, Съединените щати са изправени пред риска да отстъпят водещата си позиция в глобалната крипто екосистема на няколко държави като Обединените арабски емирства, Южна Корея, Австралия и Швейцария.

май 25, 2023 12:00 2 мин. четене

Скоро няма да видим спот Биткойн ETF на американския пазар според шефа на VanEck

Борсово търгуваните фондове (ETF) напоследък набраха значителна популярност, привличайки разнообразни инвеститори, търсещи експозиция към редица активи.

май 24, 2023 14:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.