НАЧАЛО Други

Celsius подведе потребителите, твърди регулатор

септември 9, 2022 15:36 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Celsius подведе потребителите, твърди регулатор

Обстоятелствата около фалита на криптозаемодателя Celsius продължават да придобиват неочаквани обрати, като компанията обяви несъстоятелност 

Срещу бивш мениджър бяха повдигнати обвинения за загубата на няколко милиона долара, а най-новата новина е, че фирмата уж крие финансовите си проблеми от своите инвеститори.

Всъщност е възможно Celsius да е прикривала паричните си проблеми от своите инвеститори и да е „участвала в неправомерно манипулиране на цената“ на токените на платформата, за да подобри баланса и финансовите показатели на фирмата, според публично съдебно заявление, подадено в сряда, 7 септември.

Департаментът за финансова регулация на Върмонт подаде заявлението, за да подкрепи направеното от попечителя на Съединените щати предложение за назначаване на независим експерт. Синдикът, който наблюдава делото за несъстоятелност на Celsius, заяви в миналото, че търси експерт, който да помогне за получаването на нова информация и да облекчи „объркването и тревогата“.

Според последното подадено заявление Celsius са претърпяли „огромни загуби“ през първите седем месеца на 2021 г. и „две съществени неблагоприятни събития“ през юни и юли същата година, въз основа на предварително проучване на финансовите документи. Освен това, въпреки че щатските и федералните закони за ценните книжа изискват от корпорацията да оповестява финансовите си отчети, компанията е скрила загубите си от инвеститорите.

Освен това в подаденото заявление се твърди, че Celsius е манипулирала цената на своя токен CEL. Сделката може да е увеличила „изкуствено“ активите на собствения им токен в баланса на компанията.

Според подаденото заявление компанията „никога не е печелила достатъчно приходи, за да поддържа доходността, изплащана на инвеститорите“.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Celsius получи разшрешение да продаде добитите си Биткойни


Според подадения документ относно фалиралия кредитор:

„В хода на разследването в няколко щата стана ясно, че Celsius, чрез своя главен изпълнителен директор Алекс Машински […], са направили неверни и подвеждащи твърдения пред инвеститорите, наред с други неща, за финансовото състояние на компанията и за спазването на законите за ценните книжа“, се казва още в подаденото заявление.

То продължава:

И двете твърдения вероятно са подтикнали инвеститорите на дребно да вложат в Celsius или да оставят инвестициите си в компанията въпреки опасенията относно нестабилността на пазара на криптовалути.

Бизнес моделът на Celsius, както и неговите операции, инвестиции и дейности по отпускане на заеми, ще бъдат предмет на проверка от независим експерт. Според изявлението той ще разгледа и управлението на Celsius, за да определи „ролята на дружеството в създаването на настоящата липса на ликвидност на длъжниците“, както и всякакви „нередности“.

На 13 юли Celsius подаде молба за обявяване в несъстоятелност. Оттогава повече от триста клиенти изпратиха писма, в които някои от тях твърдят, че са били подведени, и поискаха да им бъдат възстановени парите.

На 6 септември адвокат, представляващ Celsius, заяви, че на дружеството са били предложени различни допълнителни средства, които да подпомогнат финансирането на процеса на преструктуриране. Дружеството обяви, че през следващата седмица ще проведе среща с комитета, представляващ необезпечените кредитори, и че работи „експедитивно“ по по-нататъшните действия.

Накрая, синдикът заяви в заявлението, че експертът би могъл да изясни всички недоразумения по въпроса, които може да са възникнали от места като социалните медии.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Coinbase са изправени пред дело за $350 милиона

Най-голямата крипто борса в САЩ Coinbase е съдена от друга крипто компания, която твърди, че фирмата е нарушила патентованата ѝ технология за трансфер на криптовалути.

септември 26, 2022 9:30 1 мин. четене

Кредиторите подкрепят плана за реструктуриране на CoinFlex

Кредиторите на CoinFlex подкрепиха плановете за преструктуриране на крипто борсата в първите часове на гласуването.

септември 26, 2022 8:05 1 мин. четене

Краят е тук, предупреждава Робърт Кийосаки

Робърт Кийосаки – авторът на книгата за лични финанси „Богат татко, беден татко“ – отново сподели коментари за влошените икономически обстоятелства. 

септември 25, 2022 19:49 1 мин. четене

Пентагонът ще търси заплахи за националната сигурност в крипто пространството

Според доклад, публикуван в петък от The Washington Post, Пентагонът, централата на Министерството на отбраната на САЩ, е стартирал нова програма за преглед на различни криптовалути и определяне на заплахите, които те могат да представляват за националната сигурност.

септември 25, 2022 14:26 1 мин. четене