НАЧАЛО Други

Credit Suisse ще бъде придобита от най-голямата швейцарска банка

март 20, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Credit Suisse ще бъде придобита от най-голямата швейцарска банка

Според запознати извънредната подготовка ще позволи поглъщането да се осъществи без обичайния "шестседмичен период на консултации" с акционерите.

Швейцарската национална банка (ШНБ) и швейцарският финансов регулатор смятат, че придобиването на инвестиционната банка Credit Suisse от най-голямата швейцарска банка UBS е “единствената възможност” за предотвратяване на “срив на доверието”.

Според доклад на “Financial Times” от 18 март, в който се цитират трима души, запознати със ситуацията, Швейцария се готви да използва “спешни мерки”, за да ускори поглъщането на Credit Suisse от страна на UBS и да финализира придобиването преди “отварянето на пазарите в понеделник”.

В доклада се отбелязва, че извънредните мерки ще позволят сделката да се осъществи без гласуване от акционерите, заобикаляйки обичайните швейцарски разпоредби, които изискват “шестседмичен” период на консултации, за да могат акционерите “да се консултират относно придобиването”.

ШНБ и Швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) работиха за “постигане на регулаторно споразумение” до събота вечерта. Според съобщенията са заявили на международните си колеги, че “разглеждат сделката” с UBS като “единствената възможност” за предотвратяване на “срива на доверието” в Credit Suisse.

Беше отбелязано, че UBS възнамерява да продължи с плановете на Credit Suisse за намаляване на инвестиционната си банка, като двама от хората, “запознати със ситуацията”, заявиха, че “обединената структура ще съставлява не повече от една трета от обединената група”.

Съобщава се, че UBS разполага с $1.1 трилиона общи активи в баланса си, докато Credit Suisse има $575 милиарда – успешното сливане на двете швейцарски банки би създало една от “най-големите глобални системно важни финансови институции в Европа”.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Банките в САЩ изразяват нарастващи притеснения за криза


Това се случва, след като американската инвестиционна компания BlackRock заяви в туитър на 18 март, че “няма интерес” към придобиването на Credit Suisse.

Преди това, на 15 март, SNB и FINMA публикуваха съвместно изявление, в което се посочва, че Credit Suisse отговаря на “капиталовите и ликвидните изисквания”, наложени на системно важните банки.

В изявлението се отбелязва, че ако е необходимо, ШНБ ще предостави на Credit Suisse “ликвидност”, като признава, че тя е била “засегната от реакциите на пазара през последните дни”.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Тавана на дълга на САЩ: Крипто данъкът е оттеглен, одобрението е постигнато

Неотдавнашното одобрение на законопроекта за тавана на дълга на САЩ от Камарата на представителите взе изненадващ обрат, тъй като спорната тема за крипто данъчното облагане беше ефективно заобиколена.

юни 2, 2023 11:00 2 мин. четене

БРИКС започна да разглежда заявленията на множество държави

Коалицията БРИКС се стреми към разширяване на своя съюз, както посочи един от нейните ключови членове.

юни 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Google Bard: Прогноза за цената на Етериум (ETH) за 2023 г.

Генеративните системи за изкуствен интелект (AI) придобиха значителна популярност, начело с появата на ChatGPT.

юни 2, 2023 9:00 2 мин. четене

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.