НАЧАЛО Други

ChatGPT: Безопасно ли е ?

май 13, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ChatGPT: Безопасно ли е ?

ChatGPT е популярен чатбот, разработен от OpenAI, с доста развити възможности и функционалности. Той е изграден на базата на големия генеративен предварително обучен езиков модел GPT (generative pre-trained transformer) и поддържа достъп до огромно количество информация, използвана за обучение.

Въпреки че издигането му до значимост беше предизвикано от вълнение и очакване, бяха изразени опасения относно сигурността на данните, които платформата използва за целите на обучението.

Важно е да се знае, че ChatGPT не е конфиденциален инструмент и всеки диалог се записва и съхранява като данни за обучение. Политиката за поверителност ясно посочва, че данните на потребителите, включително входни данни, качване на файлове или обратна връзка, ще бъдат събирани и използвани за обучение на широкомащабни езикови модели. 

Освен това OpenAI е интегрирала доста трудни функционалности за контрол на достъпа. Това гарантира, че данните, които програмата събира, се наблюдават само от оторизираните лица. 

Също така това се отнася и до различни механизми за удостоверяване, които са защитени от внимателно изградени системи за контрол на достъпа, въведени от изследователската компания. 

Предприети мерки от страна на OpenAI за гарантиране на безопасността на системата

Това, което прави ChatGPT впечатляваща платформа, е масивното събиране на данни, което е неразделна част от функционирането ѝ. Въпреки това начинът, по който OpenAI обработва тези данни, е от решаващо значение за безопасността на програмата.

OpenAI гарантира сигурността при използване на ChatGPT чрез криптиране. Сървърите, които захранват ChatGPT, са проектирани така, че да защитават потребителските данни от неоторизиран достъп, независимо дали са в покой или се пренасят.

Системата също така криптира данните, които получава и прехвърля между различни системи.

Също така OpenAI провежда ежегодни одити от трети страни, за да наблюдава потенциални уязвимости в своите мерки за сигурност. Този процес позволява на системата да еволюира с потенциалните проблеми на сигурността и обективно да се търси къде тези мерки трябва да бъдат адресирани, преоценени и реинтегрирани.

Програмата за награди при откриване на грешки на OpenAI позволява на потребителите, занимаващи се с изследване на сигурността, и други лица да откриват уязвими аспекти на системата и да докладват за тях.

Този процес спомага за подобряване на мерките за безопасност чрез активни усилия от страна на много хора.

Освен това OpenAI разполага със система за реагиране при инциденти, която предприема действия срещу всяко забелязано нарушение на сигурността. Тези системи помагат за намаляване на излагането на риск и за разработване на оптимални действия за реагиране в случай на пробив в системата.

Заключение

На въпроса дали програмата е безопасна може да се отговори доста просто – да. Програмата е проектирана така, че да генерира подобни на човешките отговори на конкретни въпроси по безопасен начин.

OpenAI е приложила множество мерки за сигурност, целящи да гарантират безопасността на потребителите. Освен това OpenAI работи с изследователска компанията, за да направи програмата възможно най-безопасна.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.