НАЧАЛО Други

Чамат Палихапития иска да открие фонд за $3 милиарда

04.10.2022 19:40 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Чамат Палихапития иска да открие фонд за $3 милиарда

Според източници запознати с въпроса, Чамат Палихапития ще започне отново да приема външни капитали и ще се опита да набере поне $3 милиарда за своя нов фонд за рисков капитал.

Компанията на Палихапития Social Capital на практика функционира като търговска компания през последните няколко години, след като спря да работи с редица дългогодишни инвеститори, за да се съсредоточи върху инвестирането с капитал от основатели.

Ако Чамат успее с набирането на средства в размер на няколко милиарда долара, това ще се превърне в най-амбициозното му постижение до момента и може би ще облекчи проблема му със SPAC. Това ще бъде петият инструмент на Social Capital. Предишните са поемали значителни крипто експозиции, като компанията е започнала да купува Биткойн през 2013 г.

Нов подход

Макар че ориентираните към дигитални активи стартъпи трябва да са един от основните обекти на фокус, други приоритети засенчват криптовалутите. Този път дългогодишният крипто бик не планира да акцентира върху дигиталните активи.

Основен приоритет на Фонд V е подкрепата на обещаващи стартиращи предприятия, които се опитват да решават реални проблеми в областта на климата, дълбоките технологии (включително машинно обучение и изкуствен интелект) и облачните изчисления.

Компаниите в трудно положение привлякоха вниманието на участниците от традиционните пазари, които следят отблизо крипто сферата за възможности. Към момента малко от тях са предприели действия обаче. Това вероятно се дължи на несигурността при определянето на дъното на крипто пазарите и нежеланието на големи инвеститори, като например консервативните държавни инвестиционни фондове, да вложат значителен капитал в пространството. Друга основна причина е средносрочната икономическа несигурност, която намаля апетита за риск на инвеститорите.

Фонд V започна набирането на средства през последните седмици, като планът е да стартира най-рано през първото тримесечие на 2023 г. – в зависимост от набраните средства.

Фондът предполагаемо има участие от страна на главните партньори в размер на 10% (или $300 милиона). Това е необичайно високо разпределение за сферата на рисковия капитал, където ограничените партньори често посочват, че мениджърите на портфейли нямат достатъчен дял.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Celsius: Кога ще се състои наддаването за активите на компанията?


Инструментът е проектиран да разпредели капитала си в три основни, равнопоставени групи:

  •  $1 милиард за компании в ранен етап на развитие, които получават между $10 и $20 милиона
  •  $1 милиард за компании в късен етап на развитие със средни чекове от $100 до $200 милиона
  •  $1 милиард за огромни чекове от $250 до $450 милиона за опортюнистични дялове в компании на различни етапи на развитие.

Десетте най-големи позиции на Фонд V са предназначени да съставляват огромните 70% от цялото портфолио. Срокът е за 10 години, плюс опционално удължаване с две години, заедно с инвестиционен период от пет години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Глоба за милиарди заплашва Microsoft в Европа

На Microsoft може да бъде наложена глоба в размер до 1% от годишните ѝ приходи в Европейския съюз, ако не отговори на искане за предоставяне на информация до 27 май.

19.05.2024 21:00 2 мин. четене

6 съвета за търговията с криптовалути

През последните години криптовалутите спечелиха значително внимание и популярност. Тези дигитални активи предлагат редица предимства пред традиционните валути, като например по-голяма сигурност и неприкосновеност на личните данни, по-ниски такси за транзакции и децентрализиран контрол.

19.05.2024 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.