НАЧАЛО Други

Чамат Палихапития иска да открие фонд за $3 милиарда

октомври 4, 2022 19:40 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Чамат Палихапития иска да открие фонд за $3 милиарда

Според източници запознати с въпроса, Чамат Палихапития ще започне отново да приема външни капитали и ще се опита да набере поне $3 милиарда за своя нов фонд за рисков капитал.

Компанията на Палихапития Social Capital на практика функционира като търговска компания през последните няколко години, след като спря да работи с редица дългогодишни инвеститори, за да се съсредоточи върху инвестирането с капитал от основатели.

Ако Чамат успее с набирането на средства в размер на няколко милиарда долара, това ще се превърне в най-амбициозното му постижение до момента и може би ще облекчи проблема му със SPAC. Това ще бъде петият инструмент на Social Capital. Предишните са поемали значителни крипто експозиции, като компанията е започнала да купува Биткойн през 2013 г.

Нов подход

Макар че ориентираните към дигитални активи стартъпи трябва да са един от основните обекти на фокус, други приоритети засенчват криптовалутите. Този път дългогодишният крипто бик не планира да акцентира върху дигиталните активи.

Основен приоритет на Фонд V е подкрепата на обещаващи стартиращи предприятия, които се опитват да решават реални проблеми в областта на климата, дълбоките технологии (включително машинно обучение и изкуствен интелект) и облачните изчисления.

Компаниите в трудно положение привлякоха вниманието на участниците от традиционните пазари, които следят отблизо крипто сферата за възможности. Към момента малко от тях са предприели действия обаче. Това вероятно се дължи на несигурността при определянето на дъното на крипто пазарите и нежеланието на големи инвеститори, като например консервативните държавни инвестиционни фондове, да вложат значителен капитал в пространството. Друга основна причина е средносрочната икономическа несигурност, която намаля апетита за риск на инвеститорите.

Фонд V започна набирането на средства през последните седмици, като планът е да стартира най-рано през първото тримесечие на 2023 г. – в зависимост от набраните средства.

Фондът предполагаемо има участие от страна на главните партньори в размер на 10% (или $300 милиона). Това е необичайно високо разпределение за сферата на рисковия капитал, където ограничените партньори често посочват, че мениджърите на портфейли нямат достатъчен дял.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Celsius: Кога ще се състои наддаването за активите на компанията?


Инструментът е проектиран да разпредели капитала си в три основни, равнопоставени групи:

  •  $1 милиард за компании в ранен етап на развитие, които получават между $10 и $20 милиона
  •  $1 милиард за компании в късен етап на развитие със средни чекове от $100 до $200 милиона
  •  $1 милиард за огромни чекове от $250 до $450 милиона за опортюнистични дялове в компании на различни етапи на развитие.

Десетте най-големи позиции на Фонд V са предназначени да съставляват огромните 70% от цялото портфолио. Срокът е за 10 години, плюс опционално удължаване с две години, заедно с инвестиционен период от пет години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Google Bard: Бъдещ ценови потенциал на XRP

Едно от последните постижения в тази област е Google Bard, който вече се използва за генериране на прогнози за движението на цените на различни криптовалути.

юни 1, 2023 7:00 2 мин. четене

Банката на Брикс емитира облигации на стойност 8.5 милиарда юана

Новата банка за развитие (NDB), създадена от страните от БРИКС, успешно емитира облигации на стойност 8.5 милиарда юана ($1.2 милиарда) на китайския междубанков пазар на облигации.

юни 1, 2023 6:00 2 мин. четене

Binance предполагаемо в процес на съкращения

Множество източници са потвърдили пред WuBlockchain, че една от най-големите крипто борси в света, Binance, е започнала съкращения на персонала, въпреки че точният процент на съкращенията остава неясен.

май 31, 2023 21:00 2 мин. четене

Рестриктивните правила за криптовалутите в САЩ са в полза на Китай според директора на Coinbase

Главният изпълнителен директор на Coinbase, Брайън Армстронг предупреди за потенциалните последици от рестриктивните политики за криптовалутите в САЩ, предполагайки, че държави като Китай в крайна сметка биха могли да получат предимство.

май 31, 2023 20:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.