НАЧАЛО Други

CFTC повдига дело за измама срещу съоснователя на Voygager Digital

октомври 13, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CFTC повдига дело за измама срещу съоснователя на Voygager Digital

Регулаторните органи на САЩ предприеха съдебни действия срещу Стивън Ерлих, бивш главен изпълнителен директор и съосновател на Voyager Digital Ltd, като твърдят, че той, заедно с крипто заемодателя, е заблудил клиентите относно сигурността на техните активи.

Тази измама се е случила, докато те са се занимавали с “прекомерно поемане на риск“, което в крайна сметка е довело до фалита на компанията.

Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) обвини Ерлих, който е играл ключова роля в създаването на Voyager през 2018 г., в измамни дейности, обхващащи периода от февруари до юли 2022 г.

Базираната в Ню Джърси компания Voyager подаде молба за обявяване в несъстоятелност през юли 2022 година, след като спря тегленията от клиенти и издаде известие за неизпълнение на задълженията на базирания в Сингапур крипто хедж фонд Three Arrows Capital за неизпълнение на задълженията, свързани с крипто заем.

Според иска на CFTC, подаден във федерален съд в Ню Йорк, Ерлих и Voyager са уверявали клиентите в сигурно съхранение на техните дигитални активи на платформата, които на моменти са били оценени на над $2 милиарда. Въпреки това се твърди, че зад кулисите те са отпускали безразсъдни заеми на високорискови контрагенти, включително на четири компании, които междувременно са фалирали.

През 2022 г. Voyager, заедно с Celsius Network и BlockFi, беше една от няколкото крипто фирми, които бяха изправени пред фалит поради резкия спад на цените на криптовалутите, съчетан с колебанията на лихвените проценти и трудните макроикономически условия.

Ерлих изрази силното си недоволство и изненада във връзка с обвиненията, като подчерта, че умелият управленски екип на Voyager последователно е работил в рамките на съществуващите регулаторни рамки. Той също така отбеляза, че екипът е поддържал тясна комуникация и сътрудничество с регулаторните органи. От Voyager все още не са публикували отговор на обвиненията.

Директорът по правоприлагането на CFTC Иън Макгинли заяви:

Макар да представяха, че ще третират стоките, класифицирани като дигитални активи на клиентите безопасно и отговорно, зад кулисите те са поемали шокиращо безразсъдни рискове с тях, което доведе до фалита на Voyager и до огромни загуби за клиентите.

По данни на агенцията Voyager дължи на американски клиенти над $1.7 милиарда. Освен това Федералната търговска комисия (FTC) обяви постоянна забрана за работа на Voyager с активите на потребителите. FTC също така започна съдебно дело срещу Ерлих за предполагаеми неверни твърдения за това, че Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) е застраховала сметките на клиентите, дори когато компанията е била пред фалит.

Жалбата на FTC включва и Франсин Ерлих, съпругата на Стивън, като ответник по делото.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.