Home

Централната банка на Мароко представя законопроект за Биткойн и крипто

28.06.2022 19:55 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Централната банка на Мароко представя законопроект за Биткойн и крипто

Мароко се присъединява към списъка с държави, които се стремят официално да контролират крипто сектора, като според съобщенията работи по окончателна регулаторна рамка за управление на пазара.

Централната банка на страната, Bank Al-Maghrib (BAM), разработва перспектива за крипторегулация в консултация с глобална финансова институция.

Според управителят на BAM, Абделатиф Джуахри, институцията се е ангажирала с Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка по конкретни критерии. 

По-специално, МВФ заема централно място в призивите към държавите да регулират криптосектора, като същевременно отправя предупреждения за опасностите от легализирането на активи като Биткойн (BTC). Например, институцията призова Салвадор да се откаже от Биткойн като законно платежно средство, заявявайки, че този ход застрашава икономиката на страната. 

Защита на интересите на потребителите 

Първоначалните намеци сочат, че регламентът вероятно няма да забрани криптовалутите, а ще се стреми да насърчава иновациите в сектора, като същевременно защитава потребителите. Някои от болезнените точки, които Мароко се стреми да адресира, ще бъдат прането на пари и борбата с финансирането на тероризма.

По-рано управителят на BAM отбеляза, че приемането на криптовалутите в страната е въпрос на “кога”, а не на “дали”.

“Понастоящем не можем да приемем криптовалути предвид липсата на регулаторна и законодателна рамка както на национално, така и на международно равнище. Г-20 и много държави подчертават значението на наличието на регулаторна рамка за криптовалутите, както и на регулаторна рамка за CBDC (дигитални валути на централните банки)”, каза Джуахри.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Биткойн (BTC) ще падне до $1,100 – според Робърт Кийосаки

В неотдавнашно съобщение за пресата BAM призна, че секторът на криптовалутите в страната става все по-популярен. Въпреки това банката твърди, че потребителите трябва да бъдат предпазливи по отношение на рисковете, свързани със сектора. 

Интересно е, че страната забрани търговията с Биткойн през 2017 г., но популярността на актива нарасна с общото увеличение на стойността през последните години. Популярността означава, че правителството вече не може да пренебрегва тази технология. 

Съобщава се, че към 2021 г. страната е на четвърто място след Нигерия, Южна Африка и Кения по обем на търговията с криптовалути в Африка. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Крипто застъпник настоява за регулации преди президентските избори в САЩ

Артър Хейс, видна фигура в крипто сферата, отправя предупреждение, че фокусът върху благоприятните за криптовалутите политики може да отслабне след приключването на изборите през 2024 г.

21.07.2024 18:00 1мин. четене

Южна Корея стартира нов закон за защита на виртуалните активи

Южнокорейската комисия за финансови услуги (FSC) въведе нов закон, насочен към засилване на защитата на потребителите на виртуални активи, който влиза в сила от 19 юли.

21.07.2024 9:30 1мин. четене

ЕС актуализира правилата за класификация на криптовалутите в рамките на MiCA

Европейският съюз обяви нови правила за класифициране на дигиталните активи и криптовалутите съгласно Регламента за пазарите на крипто активите (MiCA).

19.07.2024 21:30 1мин. четене

Аржентина въвежда нов закон за регулиране на крипто пазара

Аржентина се насочва към регулиране на бързо разрастващия се сектор на криптовалутите с нов закон, чиято цел е да се справи с прането на пари и други рискове.

19.07.2024 11:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.