НАЧАЛО Регулации

Централната банка на Мароко представя законопроект за Биткойн и крипто

юни 28, 2022 19:55 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Централната банка на Мароко представя законопроект за Биткойн и крипто

Мароко се присъединява към списъка с държави, които се стремят официално да контролират крипто сектора, като според съобщенията работи по окончателна регулаторна рамка за управление на пазара.

Централната банка на страната, Bank Al-Maghrib (BAM), разработва перспектива за крипторегулация в консултация с глобална финансова институция.

Според управителят на BAM, Абделатиф Джуахри, институцията се е ангажирала с Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка по конкретни критерии. 

По-специално, МВФ заема централно място в призивите към държавите да регулират криптосектора, като същевременно отправя предупреждения за опасностите от легализирането на активи като Биткойн (BTC). Например, институцията призова Салвадор да се откаже от Биткойн като законно платежно средство, заявявайки, че този ход застрашава икономиката на страната. 

Защита на интересите на потребителите 

Първоначалните намеци сочат, че регламентът вероятно няма да забрани криптовалутите, а ще се стреми да насърчава иновациите в сектора, като същевременно защитава потребителите. Някои от болезнените точки, които Мароко се стреми да адресира, ще бъдат прането на пари и борбата с финансирането на тероризма.

По-рано управителят на BAM отбеляза, че приемането на криптовалутите в страната е въпрос на „кога“, а не на „дали“.

„Понастоящем не можем да приемем криптовалути предвид липсата на регулаторна и законодателна рамка както на национално, така и на международно равнище. Г-20 и много държави подчертават значението на наличието на регулаторна рамка за криптовалутите, както и на регулаторна рамка за CBDC (дигитални валути на централните банки)“, каза Джуахри.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Биткойн (BTC) ще падне до $1,100 – според Робърт Кийосаки

В неотдавнашно съобщение за пресата BAM призна, че секторът на криптовалутите в страната става все по-популярен. Въпреки това банката твърди, че потребителите трябва да бъдат предпазливи по отношение на рисковете, свързани със сектора. 

Интересно е, че страната забрани търговията с Биткойн през 2017 г., но популярността на актива нарасна с общото увеличение на стойността през последните години. Популярността означава, че правителството вече не може да пренебрегва тази технология. 

Съобщава се, че към 2021 г. страната е на четвърто място след Нигерия, Южна Африка и Кения по обем на търговията с криптовалути в Африка. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Ню Йорк забранява добива на Биткойн

Кати Хочул, губернаторът на Ню Йорк е подписала законопроект за ограничаване на добива на Биткойн (BTC) в щата.

ноември 24, 2022 21:52 1 мин. четене

Hex Trust получи лиценз да оперира в Дубай

Попечителят на дигитални активи Hex Trust получи лиценз за минимален жизнеспособен продукт (MVP) от Регулаторния орган за виртуални активи на Дубай (VARA) на 24 ноември, според прессъобщение на компанията.

ноември 24, 2022 17:18 1 мин. четене

Биткойн: Русия предлага ново законодателство за миньорите

Нов законопроект, внесен в Държавната дума (парламента на Русия), ще даде на крипто миньорите в страната два варианта за продажба на добитите от тях монети. 

ноември 21, 2022 13:11 1 мин. четене

Виталик Бутерин с критики към регулаторния подход на Сингапур

Опитът на Сингапур да регулира криптовалутите може да се окаже неуспешен като се има предвид скептичният ѝ подход към този клас активи.

ноември 21, 2022 11:04 1 мин. четене