НАЧАЛО Регулации

Централната банка на Аржентина забранява на финансовите институци да предлагат крипто

май 6, 2022 11:08 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Централната банка на Аржентина забранява на финансовите институци да предлагат крипто

Централната банка на Аржентина (BCRA) обяви вчера, че финансовите институции не могат да позволят на своите клиенти да извършват операции с помощта на дигитални активи.

Това се случи само дни след като две банки заявиха, че са отворили търговията с крипто за своите клиенти.

На 2-ри май голямата частна банка Banco Galicia и изцяло дигиталната Brubank обявиха, че ще предложат крипто търговия на клиенти чрез инвестиционните портали на техните уебсайтове. Но сега централната банка заяви, че финансовите субекти в страната не могат да разрешат този вид услуга, тъй като крипто активите не са регулирани.

Централната банка на Аржентина определя цифровите активи като “цифрово представяне на стойност или права, които се прехвърлят и съхраняват по електронен път с помощта на технологията за разпределена книга (DLT) или друга подобна технология”.

Разпоредената от Съвета на директорите на BCRA мярка цели смекчаване на рисковете, свързани с операциите с тези активи, които биха могли да бъдат генерирани за потребителите на финансови услуги, както и за финансовата система като цяло”, се казва в изявлението на централната банка.

Някои аржентинци са възприели крипто като начин за по-лесно спестяване на пари, докато се справят с високата инфлация в страната, както и с валутния контрол, възстановен от настоящия президент Алберто Фернандес през 2019 г.

Но през март правителството на Аржентина сигнализира, че ще обезкуражава използването на криптовалути като част от сделка за почти $45 милиарда за преструктуриране на дълга с Международния валутен фонд (МВФ). 

В меморандум от 3-ти март правителството заяви, че ще предприеме стъпки за “обезкуражаване на използването на криптовалути с оглед предотвратяване на изпирането на пари, неформалността и непосредничеството”, в допълнение към други мерки, насочени към укрепване на финансовата устойчивост на страната.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Нови правни насоки доближават крипто компаниите до сметки във Федералния резерв

В понеделник Бордът на Федералният резерв на САЩ обяви, че е финализирал насоките си за факторите, които резервните банки трябва да вземат предвид при разглеждането на исканията за сметки и платежни услуги на Федералния резерв. Насоките създават тристепенна рамка за преглед, като нивото на надлежна проверка, което трябва да се осигури, зависи от нивото на […]

август 16, 2022 16:56 1 мин. четене

ЕС създава нов регулатор за надзор на крипто пространството

Европейският съюз (ЕС) планира да създаде шести „орган за борба с прането на пари“, който ще отговаря специално за регулирането на криптовалутната индустрия.

август 16, 2022 10:40 1 мин. четене

Revolut получи одобрение да предлага крипто услуги в Европа

Revolut получи регулаторно одобрение да предлага крипто услуги на милиони свои потребители в Европа.

август 15, 2022 21:22 1 мин. четене

Какво е ISO 20022 и защо има значение?

Няма съмнение, че стандартът ISO 20022 може да се окаже значителен катализатор за някои инвеститори в криптовалути.

август 8, 2022 21:25 1 мин. четене