НАЧАЛО Регулации

Централната банка на Аржентина забранява на финансовите институци да предлагат крипто

май 6, 2022 11:08 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Централната банка на Аржентина забранява на финансовите институци да предлагат крипто

Централната банка на Аржентина (BCRA) обяви вчера, че финансовите институции не могат да позволят на своите клиенти да извършват операции с помощта на дигитални активи.

Това се случи само дни след като две банки заявиха, че са отворили търговията с крипто за своите клиенти.

На 2-ри май голямата частна банка Banco Galicia и изцяло дигиталната Brubank обявиха, че ще предложат крипто търговия на клиенти чрез инвестиционните портали на техните уебсайтове. Но сега централната банка заяви, че финансовите субекти в страната не могат да разрешат този вид услуга, тъй като крипто активите не са регулирани.

Централната банка на Аржентина определя цифровите активи като “цифрово представяне на стойност или права, които се прехвърлят и съхраняват по електронен път с помощта на технологията за разпределена книга (DLT) или друга подобна технология”.

Разпоредената от Съвета на директорите на BCRA мярка цели смекчаване на рисковете, свързани с операциите с тези активи, които биха могли да бъдат генерирани за потребителите на финансови услуги, както и за финансовата система като цяло”, се казва в изявлението на централната банка.

Някои аржентинци са възприели крипто като начин за по-лесно спестяване на пари, докато се справят с високата инфлация в страната, както и с валутния контрол, възстановен от настоящия президент Алберто Фернандес през 2019 г.

Но през март правителството на Аржентина сигнализира, че ще обезкуражава използването на криптовалути като част от сделка за почти $45 милиарда за преструктуриране на дълга с Международния валутен фонд (МВФ). 

В меморандум от 3-ти март правителството заяви, че ще предприеме стъпки за “обезкуражаване на използването на криптовалути с оглед предотвратяване на изпирането на пари, неформалността и непосредничеството”, в допълнение към други мерки, насочени към укрепване на финансовата устойчивост на страната.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Криптовалутите са сериозна заплаха според сенатор Елизабет Уорън

В четвъртък в ефира на CNBC американският сенатор Елизабет Уорън заяви, че криптовалутата представлява най-новата глобална заплаха.

декември 9, 2023 18:00 2 мин. четене

Нови данъчни облекчения за дългосрочните притежатели на крипто в Япония

Япония има за цел да въведе нова данъчна структура за дружества, които притежават криптовалути като дългосрочни активи.

декември 7, 2023 9:00 1 мин. четене

Великобритания очаква дигиталния паунд да бъде готов до средата на десетилетието

Британските законодатели наблегнаха на предпазливото въвеждане на дигитален паунд в ограничени количества първоначално, за да се намалят рисковете от потенциално източване на банкови сметки, както се посочва в неотдавнашен доклад.

декември 5, 2023 17:00 2 мин. четене

Солени глоби за неплатени данъци от криптовалути във Великобритания

Правителството на Обединеното кралство засилва усилията си да наложи спазването на неплатените крипто данъци, като призовава потребителите на криптовалути доброволно да разкрият всички капиталови печалби или доходи, свързани с дигитални активи като криптовалути, незаменяеми токени (NFT) и токени за комунални услуги.

ноември 30, 2023 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.