Home

Цените на златото се повишават в очакване Федералния резерв да намали лихвите

05.07.2024 19:00 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на златото се повишават в очакване Федералния резерв да намали лихвите

Цените на златото достигнаха в петък границата от $2,385, отбелязвайки ръст от над 1.2% за деня. Това повишение идва с нарастването на очакванията, че Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти още на заседанието си през септември.

Неотдавнашните разочароващи икономически данни от САЩ разклатиха доверието и засилиха спекулациите, че Фед ще намали лихвените проценти, за да стимулира растежа. Особено слабите данни от пазара на труда и сектора на услугите оказаха влияние върху тези очаквания.

Цена на златото към 18:40 ч. българско време на 5 юли 2024 г. / Източник investing.com

Според инструмента FedWatch на CME, който базира изчисленията си на цената на 30-дневни фючърси върху Fed Funds, вероятността Фед да намали основния си лихвен процент с 0.25% до септември се повиши от средата на 60% в началото на седмицата до 72% в петък.

Фючърсите върху федералните фондове (FEDFUNDS) са финансови фючърсни контракти, базирани на лихвения процент по федералните фондове и търгувани на Чикагската стокова борса (CME), управлявана от CME Group.

Перспективата за по-ниски лихвени проценти засилва привлекателността на златото като инвестиция, като намалява алтернативните разходи за притежание на недоходен актив.

Освен това златото се възползва от отслабването на щатския долар. Американската валута се понижава поради очакванията за по-ниски лихвени проценти в САЩ, които намаляват притока на чуждестранен капитал, и засилването на основните валути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изявлението на председателят на Федералния резерв повлия на златото

Във вторник цените на златото отбелязаха повишение, отчасти стимулирано от коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, които засилиха очакванията за потенциално намаляване на лихвения процент през септември.

16.07.2024 18:00 1мин. четене

Акциите на MicroStrategy се покачват с 15% на фона на Биткойн ралито

В понеделник акциите на MicroStrategy поскъпнаха с 15%, следвайки двуцифрения ръст на Биткойн до $65,000.

16.07.2024 16:00 1мин. четене

Stripe разширява крипто услугите си в Европа с новаторска интеграция

Stripe разшири интеграцията си с криптовалути в Европа, като даде възможност на клиентите в ЕС да купуват Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и други криптовалути, използвайки издадените от Stripe кредитни или дебитни карти.

16.07.2024 15:30 1мин. четене

Kraken даде официален срок за изплащанията от Mt. Gox

Kraken, борса за криптовалути, обяви, че е получила средства от фалиралата крипто борса Mt. Gox, според изявление по електронната поща.

16.07.2024 14:32 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.