НАЧАЛО Други

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

09.12.2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

Основният руски сорт суров петрол “Urals” се понижи под прага от $60 за барел, отбелязвайки първото си понижение от месеци насам на фона на значителния спад на световните бенчмаркове.

По-конкретно, данните на Argus Media, цитирани от Bloomberg, сочат спад на цената на суровия петрол Urals в руското пристанище Приморск на Балтийско море до $56.15 за барел. Подобно на това, на пристанище Новоросийск в Черно море суровия петрол Urals отбеляза спад, като се понижи до $56.55 за барел.

Тази информация, която е от съществено значение за формирането на политиката на Г-7 по отношение на горната граница на цените, подчертава значителна промяна. От юли насам суровия петрол Urals постоянно се търгуваше над ценовия таван, но последните събития го свалиха под прага от $60 за барел. Обсъжда се засилване на санкционните мерки срещу субектите, които избягват този таван на руския петрол – сценарий, който досега почти не съществуваше.

Този неотдавнашен спад на петролния пазар доведе до временно слизане на суровия петрол Urals под установения ценови таван.

Наскоро Съединените щати наложиха санкции на няколко морски компании и три кораба, участващи в транспортирането на руски петрол над определения от Г-7 ценови таван. Съобщава се, че към момента на налагане на санкциите един от тези кораби, NS Century, е имал за цел да пътува до Индия.

Към края на предходния месец се появиха съобщения, че Индия обмисля дали да разреши на санкционирания танкер, превозващ руски нефт, да се приближи и да акостира в едно от нейните пристанища. Това обмисляне показва потенциалното въздействие на репресиите на САЩ срещу търговията с руски суров петрол, което може да ограничи способността на Индия да се снабдява и внася рентабилен петрол.

Въпреки че индийският служител отказа да коментира пред Reuters очаквания маршрут на NS Century, той изрази увереност, че покупките на петрол от Индия ще останат незасегнати, позовавайки се на наличието на достатъчно танкери на пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.