НАЧАЛО Други

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

09.12.2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

Съобщението беше направено след среща на висши служители на Комунистическата партия, непосредствено след неотдавнашното понижаване на перспективата на кредитния рейтинг на Китай от стабилна на отрицателна от страна на Moody’s.

Решението на Moody’s, което се корени в опасенията за трайно по-нисък икономически растеж и продължаващите проблеми в сектора на недвижимите имоти в Китай, предизвика бърз отговор от страна на китайските официални лица. По време на срещата, председателствана от Си Дзинпин и с участието на влиятелното 24-членно Политбюро, бе поет ясен ангажимент за активизиране на усилията за разширяване на вътрешното търсене и стабилизиране на външната търговия и инвестициите, както съобщиха от CNN.

В изявлението се подчертава необходимостта от поддържане на активна фискална политика с подобрена ефективност и качество през следващата година. Фискалната политика включва управление на данъчното облагане и държавните разходи с цел положително въздействие върху икономиката. Освен това отново бе подчертана необходимостта от благоразумна парична политика, която обикновено се управлява от централните банки с цел регулиране на разходите по заемите и контролиране на инфлацията.

Съществен акцент, подчертан по време на срещата, беше предотвратяването на рискове в критични области, като се гарантира, че няма да възникнат системни такива. Месечното заседание на Политбюро и предстоящата годишна конференция на Централния икономически работен съвет, които се очакват по-късно този месец, са от ключово значение за определяне на икономическия тон за предстоящата година.

Китай, който в момента се бори със значителни предизвикателства, особено със спада на пазара на недвижими имоти, засягащ икономиката като цяло, е изправен пред критичен момент. Последиците от спада на пазара на недвижими имоти обхванаха и експанзивната сенчеста банкова система, предизвиквайки сътресения.

Освен това местните власти, обременени с дългове, изпитват все по-голямо напрежение поради нестабилността на пазара на недвижими имоти, като някои големи строителни предприемачи вече са изпаднали в неплатежоспособност.

В прогнозите на Moody’s се предвижда забавяне на годишния икономически растеж на Китай до 4% през 2024 г. и 2025 г., а от 2026 г. до 2030 г. средногодишната прогноза е 3.8%. Те обясняват това забавяне с основни структурни фактори, по-специално по-слаби демографски показатели, които биха могли да допринесат за потенциално намаляване на растежа до приблизително 3.5% до 2030 г.

За разлика от тях Китай предвижда растеж от приблизително 5% за настоящата година. В перспектива, преди да се появи пандемията, китайската икономика имаше среден годишен растеж от 7.7% през предходното десетилетие.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.