НАЧАЛО Други

Цените на петрола продължават да се движат в тесен диапазон

24.05.2024 21:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петрола продължават да се движат в тесен диапазон

Цените на петрола останаха стабилни в петък, но бяха на път да претърпят седмична загуба поради продължаващите опасения, че постоянната инфлация може да доведе до продължително повишаване на лихвените проценти, което ще намали търсенето на горива.

Фючърсите на суровия петрол тип “Брент” се понижиха до $81.11 за барел за кратко, а фючърсите на американския суров петрол тип “West Texas Intermediate(WTI)” – до $76.66 за барел. Тези нива са близки до тримесечните дъна, като в четвъртък Brent затвори на най-слабото си ниво от 7 февруари насам, а WTI – на най-ниското от 23 февруари.

И двата бенчмарка се насочиха към седмичен спад, но успяха да се възстановят.

Анализаторът на Phillip Nova, Приянка Сачдева отбеляза: “Контекстът на потенциално по-високите за по-дълго време лихви натежа значително върху цените на петрола през тази седмица“. Публикуваният в сряда протокол от последното заседание на Фед разкри, че политиците не са сигурни дали настоящите лихвени проценти са достатъчни за ограничаване на упоритата инфлация.

Някои официални лица изразиха готовност да повишат отново разходите по заемите, ако инфлацията рязко нарасне. Оттогава обаче председателят на Фед Джером Пауъл и други политици изразиха мнение, че по-нататъшни увеличения на лихвите изглеждат малко вероятни.

Анализаторите на Bank of America коментираха:

“Изненадите от инфлацията през тази година, съчетани със стабилната активност, вероятно засега не позволяват намаляване на лихвените проценти. Също така изглежда, че има силен консенсус, че политиката е в рестриктивна територия, така че вероятно не са необходими и повишения.”

По-високите лихвени проценти увеличават разходите по заемите, което може да забави икономическата активност и да намали търсенето на петрол. Анализаторът на PVM Тамаш Варга заяви:

“Макроикономическите процеси не успяват да осигурят значима подкрепа за петрола. Справедливо е да се предположи, че намаляването на лихвените проценти се отдалечава.”

Сега инвеститорите очакват онлайн срещата на 2 юни на групата производители OPEC+, която включва Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, за да обсъдят дали да удължат доброволното намаляване на добива на петрол с $2.2 милиона барела дневно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.