НАЧАЛО Други

Петрол: Прогноза за цената на Брент в краткосрочен план

23.05.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Петрол: Прогноза за цената на Брент в краткосрочен план

В неотдавнашен анализ брокерската компания Emkay прогнозира, че цените на петрола сорт "Брент" ще се колебаят между $83 и $92 за барел в краткосрочен план, в очакване на допълнителна оценка.

От Emkay отбелязаха неотдавнашната тенденция цените на петрола сорт Брент да се движат в определен диапазон, като понякога се влияят от геополитическото напрежение, но след разрешаването на конфликти се стабилизират. В доклада се подчертава непрекъсваемото предлагане на петрол в условията на предизвикателства, като се предвиждат умерени цени при стабилно търсене, макар че е възможно да възникнат временни скокове поради сезонни фактори.

Според компанията устойчивият растеж зависи от стабилността на световната икономика и от потенциалните корекции на лихвените проценти от страна на Фед.

Въпреки това цените на петрола наскоро се понижиха до тримесечно дъно, като цената на сорта Брент се доближи до $81 за барел, а на сорта “West Texas Intermediate (WIT)” – до $77. Тази тенденция последва индикациите на Федералния резерв, които предполагат продължително повишаване на лихвените проценти, което потенциално може да намали търсенето на енергия. Ястребовата позиция на Фед внесе още един мечи фактор, засилвайки съществуващата слабост на петролния пазар преди предстоящата среща на ОПЕК.

Въпреки че от средата на април насам цените на петрола се смекчиха, през 2024 г. те останаха високи, отчасти поради съкращаването на доставките от страна на групата производители. Политиците от Федералния резерв предложиха да се изчака напредъкът на инфлацията, преди да се обмисли намаляване на лихвените проценти, тъй като по-високите разходи по заемите биха могли да възпрепятстват икономическия растеж и търсенето на петрол.

Очакванията на инвеститорите по отношение на глобалните намаления на лихвените проценти отслабнаха поради по-ястребовите от очакваното протоколи на ФЕД, наред с повишените данни за инфлацията в Обединеното кралство и предпазливите оценки за инфлационните предизвикателства в Нова Зеландия. Тази промяна отслаби азиатските акции. Като цяло анализът на Emkay подчертава сложното взаимодействие между геополитическите фактори, динамиката на предлагането и паричната политика при формирането на цените на петрола в настоящата пазарна ситуация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.