НАЧАЛО Други

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

23.02.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

Опасенията около конфликтите в Украйна и Газа продължават да засилват привлекателността на златото като сигурен актив, въпреки очакванията за продължително високи разходи по заемите в сравнение с по-ранните прогнози за тази година.

Наскоро оповестеният протокол от януарското заседание на Федералния резерв разкри предпазлив подход по отношение на сроковете за корекции на лихвените проценти, като се дава приоритет на ограничаването на инфлационните рискове пред незабавното им намаляване. Макар че по-високите лихвени проценти обикновено представляват предизвикателство за недоходоносните активи като златото, пазарните нагласи остават уверени в очакваното намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ и в подобни действия на други големи икономики.

Анализаторите на Goldman Sachs очакват, че цените на златото ще реагират положително на потенциалното намаляване на лихвените проценти от страна на Фед, заедно с повишението на цените на медта, петрола и други суровини.

Въпреки че търговската седмица е към края си, няколко предстоящи икономически показателя, включително индексът на мениджърите по поръчките в САЩ и окончателният доклад за икономическия растеж на Германия през четвъртото тримесечие, могат да повлияят на пазарните очаквания по отношение на паричната политика и съответно да повлияят на цените на златото.

Златото е на път да регистрира шестата си поредна сесия на повишение, като в четвъртък достигна нов десетдневен връх близо до $2,035 за унция. Все пак, за да създадат по-здрава основа за по-нататъшни печалби, биковете трябва да преодолеят нивата на съпротива между $2,035 и $2,037, наблюдавани от 5 до 9 февруари. От края на ноември миналата година движението на цените е ограничено в широкия диапазон от $1,982.34 до $2,078.62.

От средата на октомври цените на златото остават над 100-дневната си пълзяща средна, която понастоящем се намира около границата от $2,000, което предполага потенциални ценови тестове в близко бъдеще, ако продължаващото рали спре.

Въпреки потенциалните колебания преобладаващите фундаментални фактори сочат вероятност за запазване на широкия ценови диапазон.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.