НАЧАЛО Други

Цената на златото може да се изстреля с 10% още тази година

24.01.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цената на златото може да се изстреля с 10% още тази година

Според стратези на UBS цените на златото могат да нараснат с до 10% до края на годината поради възможното намаляване на лихвените проценти.

Въпреки спада в началото на 2024 г., в бележката на UBS се подчертава значението на промяната в политиката на Федералния резерв и се предполага, че последните ценови движения са относително незначителни в сравнение с 15%-ното покачване на благородния метал през 2023 г.

Стратезите на UBS прогнозираха, че кюлчетата, които понастоящем са над $2,000 за тройунция, биха могли да нараснат до $2,250 за тройунция до края на годината, като признаха потенциалната краткосрочна волатилност.

Същевременно анализаторите на Scotiabank, запазвайки предпазливата си перспектива, ревизираха прогнозата си за цената на златото в посока нагоре, определяйки я на $2,000 за тройунция в края на годината, спрямо предишните $1,900 за тройунция.

Цените на златото се влияят от фактори като геополитическа нестабилност, пазарна несигурност и лихвени проценти. Привлекателността на златото като актив от типа “сигурно убежище” може да нарасне по време на несигурност, докато повишаването на лихвените проценти може да направи по-привлекателни други инвестиции с по-висока доходност.

Според инструмента FedWatch на CME несигурността е свързана с възможността Федералният резерв да намали лихвените проценти през март, като вероятността за това е спаднала до около 48%, в сравнение с 81% преди седмица. Инвеститорите следят отблизо предстоящите срещи по паричната политика на Японската централна банка и на Европейската централна банка.

През 2023 г. златото достигна рекордно високи стойности, затваряйки на $2,078 за тройунция, което се дължи на очакванията за лихвените проценти и глобалната волатилност, породена от конфликта между Израел и Хамас.

Централните банки са значителни купувачи на злато през 2022 г. и 2023 г., тъй като диверсифицират резервите си. Според UBS очакването за намаляване на лихвените проценти със 100 базисни пункта от страна на Фед, което ще започне през май, се разглежда като фактор, оказващ натиск върху щатския долар и реалните лихвени проценти, което може да предизвика ново търсене, особено от страна на борсово търгуваните фондове за злато.

Продължаващите макроикономически и повишени геополитически рискове продължават да оправдават поддържането на експозиция в злато с цел хеджиране и диверсификация, както посочват от UBS.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.