НАЧАЛО Биткойн

Цената на Биткойн се срина под $9,000 на популярна крипто борса – каква е причината?

19.03.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цената на Биткойн се срина под $9,000 на популярна крипто борса – каква е причината?

Биткойн (BTC) претърпя внезапен и рязък срив на крипто борсата BitMEX късно в понеделник. Цената на BTC се срина до едва $8,900, което е сериозно отклонение от цените на другите борси, които останаха постоянно над $60,000.

Бързият срив започна в 00:40 българско време, като цените се сринаха до най-ниското си ниво от началото на 2020 г. в рамките само на две минути. След този внезапен спад последва също толкова бързо възстановяване, като стойността се върна до $67,000 в рамките на 10 минути.

На фона на тази волатилност на спот пазара на BitMEX средната глобална цена на BTC се колебаеше около $67,400. Яркото разминаване обаче предизвика спекулации сред пазарните наблюдатели относно основната причина за срива.

Няколко потребители на социалните медии предположиха, че значителна поръчка за продажба, често наричана “продажба на китове“, е катализирала срива на цените. Според един от потребителите в X, Syq, физическо лице е направило пазарна поръчка за продажба, надхвърляща 850 BTC ($55.49 милиона) на BitMEX, в резултат на което спот двойката XBT/USDT е спаднала до $8,900. Когато някой изпълни “пазарна продажба“, поръчката незабавно се съчетава с купуващи контрагенти, докато бъде изпълнена. Ако продаденото количество е значително, то може да предизвика драстичен спад на цената.

В отговор на светкавичния срив BitMEX излезе с изявление в социалните медии, в което обяви, че започва разследване на потенциални нарушения от страна на търговци на техния спот пазар BTC/USDT. Борсата подчерта, че поръчките за продажба на BTC са били прекалено големи и чести, което е направило предизвикателство за независимите маркет-мейкъри и другите търговци да реагират адекватно. Като част от стандартната си процедура, екипът по съответствието на BitMEX проверява внимателно сметките и транзакциите, свързани с това движение на цените.

BitMEX също така разкри, че временно е спряла тегленията за определена група сметки, замесени в разследването.

Въпреки уверенията на BitMEX, че инцидентът не е оказал неблагоприятно въздействие върху спот пазара и пазара на деривати, понастоящем Биткойн се търгува за $63,000, което показва спад от 7% през последните 24 часа.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Tesla разкриха дали са продавали Биткойн през последното тримесечие

Вчера Tesla, известна корпорация в областта на автомобилостроенето и чистата енергия, ръководена от Илон Мъск, разкри, че е задържала всичките си $711 милиона в Биткойн (BTC) през първото тримесечие на 2024 г., без да ги продава.

24.04.2024 6:00 2 мин. четене

Нова прогноза за ценaта на Биткойн от исторически точен анализатор

Трейдър известен с точните си прогнози на крипто пазара, споделя прозренията си за траекторията на Биткойн след неотдавнашното халвинг събитие на BTC.

23.04.2024 20:16 1 мин. четене

Mt.Gox започва да разпределя $9 милиарда в Биткойн на кредиторите

Mt. Gox, една от първите борси за Биткойн (BTC), започна процес на изплащане на задълженията си към кредиторите от своя значителен резерв от $9 милиарда под формата на BTC.

23.04.2024 18:00 2 мин. четене

Таксите за транзакции на Биткойн се сринаха след халвинга – какво трябва да знаем

В изненадващ обрат таксите за транзакции с Биткойн отбелязаха рязък спад ден след като достигнаха исторически връх.

23.04.2024 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.