НАЧАЛО Други

CBDC: Робърт Кенеди-младши предупреди за правителственото наблюдение и контрол

май 8, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Робърт Кенеди-младши предупреди за правителственото наблюдение и контрол

Робърт Ф. Кенеди-младши, кандидат за президент на САЩ, изрази опасения относно дигиталните валути на централните банки (CBDC) в светлината на плановете на Федералния резерв да въведе FedNow - система за незабавни плащания.

Кенеди твърди, че дигитализацията на валутата предоставя на правителството значителни правомощия за наблюдение и контрол на икономическите дейности.

Макар да подкрепя Биткойн (BTC), за да се запази възможността на хората да спестяват и харчат без политическа намеса, той се противопоставя на CBDC.

Независимо от политическите пристрастия, запазването на правото на смислено изразяване на несъгласие е от решаващо значение. Кенеди смята, че CBDC ще увеличат правомощията на правителството да потиска несъгласието, като прекъсне достъпа до средства с едно натискане на клавиш.

За разлика от тях той вижда в Биткойн ценен инструмент, който позволява на хората да извършват транзакции независимо от правителствена намеса. Той цитира примери, в които Биткойн е помогнал на движенията по света, особено в Бирма.

Кенеди също така подчерта потенциала за финансова цензура в САЩ, въпреки че тя обикновено се свързва с авторитарни режими. Той предполага, че американските банкови сметки могат да бъдат замразени поради политическа принадлежност или коментари в социалните медии.

Кенеди посочва случаи, в които частни компании, повлияни от Конгреса или регулаторните органи, са вземали решения, които пряко са засягали правата на хората.

Така например през 2010 г. PayPal, Visa и Mastercard преустановиха дейността на WikiLeaks по искане на Държавния департамент на САЩ.

GoFundMe се опита да пренасочи средства от американски сметки към предпочитани благотворителни организации, но отстъпи, след като се сблъска с правни действия.

PayPal беше критикувана за това, че промени политиката си за приемливо използване, за да накаже потребителите, разпространяващи дезинформация, което доведе до съдебни дела за произволно блокиране на сметки.

В обобщение, Кенеди се противопостави на CBDC поради опасения от засилен правителствен контрол, като предпочете Биткойн като средство за защита на индивидуалната финансова автономия.

Той набляга на потенциала за финансова цензура и решенията на частни компании, засягащи личните права.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.