НАЧАЛО Други

CBDC: Противоречивият проект на САЩ за дигитална валута на централната банка

25.05.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Противоречивият проект на САЩ за дигитална валута на централната банка

Разработването на дигитална валута на американската централна банка (CBDC) е спорен въпрос, като поддръжниците и противниците са дълбоко разделени.

Този дебат накара крипто индустрията да алармира за потенциалното задушаване на дигиталните активи от страна на CBDC и за повишаване на загрижеността за неприкосновеността на личния живот. Критиците твърдят, че подобна технология може да доведе до широк държавен контрол върху финансовите транзакции.

Понастоящем над 130 държави и финансови институции проучват възможностите на CBDC, като често си партнират с блокчейн компании. Някои юрисдикции са обявили пилотни проекти за търговия на едро и дребно, включващи традиционни финансови фирми и предприятия.

Централните банки се застъпват за CBDC по няколко причини, включително насърчаване на иновациите в публичния сектор в областта на блокчейн технологиите, предоставяне на активи, подкрепени от правителството, за разлика от частните криптовалути, и използване на програмируеми пари за разширяване на данъчната основа. Регулаторните предизвикателства, свързани с криптовалутите, накараха властите да търсят алтернативи, като подчертаха необходимостта от защита на инвеститорите от измамни платформи, които използват блокчейн технологията.

Камарата на представителите на САЩ наскоро прие законопроект, който забрани на Федералния резерв да емитира CBDC. Само трима демократи подкрепиха този ход, докато мнозинството изтъкна, че на публичния сектор трябва да се позволи да разработва и внедрява иновации с помощта на технологията.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл се опита да облекчи опасенията на потребителите, заявявайки, че всяка потенциална CBDC ще се прилага чрез банковата система, което може да намали опасенията от правителствено наблюдение.

Привържениците на дигиталните активи се противопоставиха на идеята за американски CBDC, позовавайки се на опасения за неприкосновеността на личния живот и авторитарността. Анализаторите предупреждават, че правителственият достъп до данните на гражданите може да доведе до злоупотреби. Подобни опасения за неприкосновеността на личния живот изразиха и европейските агенции за данни във връзка с предложеното цифрово евро.

Общността изрази опасения, че правителството ще придобие властта да контролира как гражданите харчат парите си. Сенатор Тед Круз внесе законопроект, целящ да забрани CBDC, въпреки че перспективите му в Сената са несигурни. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обеща да блокира усилията за CBDC, ако бъде избран за президент, наред с прекратяването на това, което той описва като “война” на администрацията на Байдън срещу криптовалутите.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.