НАЧАЛО Други

CBDC представлява заплаха от правителствен контрол според създателя на Cardano

май 30, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC представлява заплаха от правителствен контрол според създателя на Cardano

Съоснователят на Cardano (ADA), популярната платформа за смарт договори, изрази загриженост относно дигиталните валути на централните банки (CBDC) и техния потенциал за правителствен контрол.

В неотдавнашна актуализация Чарлз Хоскинсън предупреди за последиците от CBDC за свободата на хората, като подчерта връзката между тези валути и речта, и мислите на хората.

Хоскинсън предвиди бъдеще, в което CBDC се използват за манипулиране на финансови транзакции въз основа на произволни решения, взети от властите.

Това може да доведе до лишаване на хората от възможността да купуват определени продукти или до отказ на кредитните им карти поради неодобрение от страна на правителството.

Той смята, че сливането на речта, мислите и личната философия с финансовите дейности ще направи хората уязвими. Ако някой разтревожи управляващите, например като подкрепи “неправилния” политически кандидат или има “непопулярни” убеждения, той може да бъде подложен на финансови последствия.

Освен това Хоскинсън изтъкна, че CBDC имат потенциала да контролират огромна част от населението – концепция, която първоначално е обсъждана на Световния икономически форум (WEF), преди да набере популярност сред централните банки.

Според информацията Китай са поели водеща роля в тази област със своята дигитална валута, която вече е в ръцете на милиони хора чрез партньорства с компании като Tencent.

Хоскинсън подчерта, че комбинирането на CBDC и системите за социално кредитиране може да засегне милиарди хора по света. Това не е теоретична концепция, а продължаваща дискусия, която е достигнала до различни влиятелни платформи, включително WEF и вече се прилага от централните банки в световен мащаб.

В обобщение, Хоскинсън изрази основателни опасения относно CBDC, като подчерта рисковете, свързани с използването на дигиталните валути от правителствата за контрол на финансовата свобода, словото, мислите и философията на хората. Той акцентира върху потенциалните мащаби на този контрол, като даде за пример напредъка на Китай в прилагането на тяхната дигитална валута и партньорството на страната с Tencent.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.