НАЧАЛО Блокчейн

CBDC: Централните банки трябва да се насочат към дигитални активи

08.05.2024 10:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Централните банки трябва да се насочат към дигитални активи

Президентът на Bundesbank и член на ЕЦБ подчерта критичната необходимост централните банки да преоценят своите оперативни модели и бързо да приемат CBDC.

Говорейки на срещата на върха за иновациите, организирана от Банката за международни разплащания на 6 май, Йоахим Нагел предупреди за несигурността около централните банки в съвременния пейзаж.

Разсъждавайки върху еволюцията на централното банкиране през последните две десетилетия, Нагел изрази промяна в перспективата, като призна потенциалната уязвимост на традиционния бизнес модел на централната банка. Той подчерта неотложната необходимост от адаптиране към променящата се динамика, цитирайки DLT като потенциален път за трансформация.

Подчертавайки намаляващата привлекателност на физическата валута, Нагел подчерта необходимостта от включване на DLT в операциите на централната банка, за да остане актуален. Той подчерта необходимостта от ускорени действия за навигиране в този преход и проучване на алтернативни основни продукти.

Повтаряйки настроенията на Нагел, френският член на ЕЦБ Франсоа Вилерой дьо Гало също се застъпи за централните банки да приемат нововъзникващите технологии. На конференцията на BIS Галхау предложи разглеждането на диигтални валути както за транзакции на едро, така и за транзакции на дребно, за да се приведе в съответствие със съвременните финансови нужди.

Галхау подчерта, че парите на централната банка трябва да се развиват, за да отговорят на изискванията на 21-ви век, като служат като стабилизираща сила във финансовата система. Той предположи, че дигиталната валута на централната банка, пригодена за употреба както на едро, така и на дребно, е неизбежна, за да изпълни тази роля ефективно.

Междувременно ЕЦБ активно напредва в своя проект за дигиталното евро, след като завърши фазата на проучване за определяне на неговия дизайн и технически спецификации. ЕЦБ очаква да финализира инициативата за дигитално евро до октомври 2025 г., сигнализирайки за ключова стъпка към модернизиране на европейския паричен пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Крипто проект влиза в ново партньорство с Google Cloud

Фондацията Fantom влезе в стратегически съюз с Google Cloud, за да насърчи растежа на децентрализирани приложения (dApps) на своята платформа.

29.05.2024 14:30 1 мин. четене

Binance временно ще спре депозитите и тегленията на Етериум – ето кога

Binance наскоро разкри плановете си за кратка пауза в депозитите и тегленията в мрежата на Етериум.

28.05.2024 18:30 1 мин. четене

Ledger започна дистрибуцията на своя нов хардуерен портфейл

Ledger най-накрая започна да изпраща дългоочаквания си хардуерен портфейл Ledger Stax на клиентите, които са го поръчали предварително преди повече от година, с което сложи край на дългото забавяне на първоначалната дата на пускане на пазара.

28.05.2024 17:00 1 мин. четене

Ето кои са най-разработваните криптовалути в блокчейна BNB Chain

Компания за блокчейн анализи Santiment, публикува информация за алткойните, които привличат голям интерес от страна на разработчиците в BNB Chain – блокчейн мрежата на Binance.

27.05.2024 13:36 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.