НАЧАЛО Финтех

CBDC: Банката на Япония ще тества дигиталната йена през 2023 г.

ноември 26, 2022 11:58 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Банката на Япония ще тества дигиталната йена през 2023 г.

Банката на Япония обяви, че работи с трите най-големи банки в страната за стартиране на пробна версия на дигитална йена.

Според информацията японската централна банка е започнала да планира експеримент с дигитална валута на централната банка (CBDC) заедно с водещите финансови институции в страната.

Съобщава се, че банката работи с три от най-големите банки в Япония заедно с регионални банки за стартиране на експеримент с дигитална йена, който трябва да започне през 2023 г.

Смята се, че ако всичко върви по план, централната банка ще пусне CBDC през 2026 г. Като част от пробния проект, който ще продължи две години, банката ще си сътрудничи с големите частни финансови институции, за да идентифицира и реши проблемите, които клиентите могат да срещнат при депозити и тегления по традиционните банкови сметки.

Пробният проект ще включва тестване на офлайн функционалността на пилотната CBDC на страната и ще бъде насочен към плащания без използване на интернет.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цената на Етериум скача след нови тестове за тегления на заложените ETH


Решението на Япония за пробния CBDC проект следва много други азиатски държави. Китай беше първата страна, която тръгна по този път и позволи на гражданите си да харчат своите дигитални юани.

Индия също обяви, че е готова да пусне CBDC, наречена дигитална рупия, а неотдавна Австралийската централна банка обяви, че започва изследователски проект за дигитална валута на централната банка, който има за цел да завърши до средата на 2023 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Руска банка планира да въведе международна платежна система за криптовалути

Известна руска банка планира да въведе нова международна платежна система, която използва криптовалутни активи, както съобщи наскоро руското издание “Vedomsti”.

юни 5, 2023 20:00 1 мин. четене

Русия ще използва крипто борси за международни транзакции

Русия активно оформя своя подход към криптовалутите в страната. През април Антон Силуанов, министърът на финансите на Русия обсъди нова платежна система, която ще включва криптовалути.

май 30, 2023 6:00 1 мин. четене

САЩ може да загубят глобалната си крипто позиция заради тези държави

Според информация от Ясин Елманджра, анализатор в Ark Invest, Съединените щати са изправени пред риска да отстъпят водещата си позиция в глобалната крипто екосистема на няколко държави като Обединените арабски емирства, Южна Корея, Австралия и Швейцария.

май 25, 2023 12:00 2 мин. четене

Скоро няма да видим спот Биткойн ETF на американския пазар според шефа на VanEck

Борсово търгуваните фондове (ETF) напоследък набраха значителна популярност, привличайки разнообразни инвеститори, търсещи експозиция към редица активи.

май 24, 2023 14:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.