НАЧАЛО Финтех

CBDC: Банката на Япония ще тества дигиталната йена през 2023 г.

26.11.2022 11:58 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Банката на Япония ще тества дигиталната йена през 2023 г.

Банката на Япония обяви, че работи с трите най-големи банки в страната за стартиране на пробна версия на дигитална йена.

Според информацията японската централна банка е започнала да планира експеримент с дигитална валута на централната банка (CBDC) заедно с водещите финансови институции в страната.

Съобщава се, че банката работи с три от най-големите банки в Япония заедно с регионални банки за стартиране на експеримент с дигитална йена, който трябва да започне през 2023 г.

Смята се, че ако всичко върви по план, централната банка ще пусне CBDC през 2026 г. Като част от пробния проект, който ще продължи две години, банката ще си сътрудничи с големите частни финансови институции, за да идентифицира и реши проблемите, които клиентите могат да срещнат при депозити и тегления по традиционните банкови сметки.

Пробният проект ще включва тестване на офлайн функционалността на пилотната CBDC на страната и ще бъде насочен към плащания без използване на интернет.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цената на Етериум скача след нови тестове за тегления на заложените ETH


Решението на Япония за пробния CBDC проект следва много други азиатски държави. Китай беше първата страна, която тръгна по този път и позволи на гражданите си да харчат своите дигитални юани.

Индия също обяви, че е готова да пусне CBDC, наречена дигитална рупия, а неотдавна Австралийската централна банка обяви, че започва изследователски проект за дигитална валута на централната банка, който има за цел да завърши до средата на 2023 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Топ германска банка ще предлага крипто услуги

Най-голямата федерална банка в Германия, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), с активи на обща стойност 333 милиарда евро, създаде стратегическо партньорство с Bitpanda Technology Solutions, водеща европейска крипто платформа.

16.04.2024 10:00 1 мин. четене

MasterCard и 1inch си партнират за нова крипто дебитна карта

1inch Network, компания за децентрализирани финанси (DeFi), в сътрудничество с Mastercard и Baanx, представи нова дебитна карта, оборудвана с функционалност за конвертиране на крипто във фиатна валута.

09.04.2024 16:00 1 мин. четене

Цените на тези три AI криптовалути скочиха след слухове за сливането им

Fetch.ai е в процес на обсъждане на потенциалното сливане на токените с SingularityNET и Ocean Protocol в токен ASI, чиято напълно разгърната стойност се очаква да бъде около $7.5 милиарда.

27.03.2024 22:00 1 мин. четене

Tурска банка разширява присъствието си в сектора на дигиталните активи с ново партньорство

Misyon Bank, пионерска необанка в Турция, разширява услугите си в областта на попечителството на дигитални активи и токенизацията чрез партньорство с швейцарския доставчик на попечителство на криптовалути Taurus.

26.03.2024 20:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.