НАЧАЛО Финтех

CBDC: Банката на Япония ще тества дигиталната йена през 2023 г.

ноември 26, 2022 11:58 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Банката на Япония ще тества дигиталната йена през 2023 г.

Банката на Япония обяви, че работи с трите най-големи банки в страната за стартиране на пробна версия на дигитална йена.

Според информацията японската централна банка е започнала да планира експеримент с дигитална валута на централната банка (CBDC) заедно с водещите финансови институции в страната.

Съобщава се, че банката работи с три от най-големите банки в Япония заедно с регионални банки за стартиране на експеримент с дигитална йена, който трябва да започне през 2023 г.

Смята се, че ако всичко върви по план, централната банка ще пусне CBDC през 2026 г. Като част от пробния проект, който ще продължи две години, банката ще си сътрудничи с големите частни финансови институции, за да идентифицира и реши проблемите, които клиентите могат да срещнат при депозити и тегления по традиционните банкови сметки.

Пробният проект ще включва тестване на офлайн функционалността на пилотната CBDC на страната и ще бъде насочен към плащания без използване на интернет.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цената на Етериум скача след нови тестове за тегления на заложените ETH


Решението на Япония за пробния CBDC проект следва много други азиатски държави. Китай беше първата страна, която тръгна по този път и позволи на гражданите си да харчат своите дигитални юани.

Индия също обяви, че е готова да пусне CBDC, наречена дигитална рупия, а неотдавна Австралийската централна банка обяви, че започва изследователски проект за дигитална валута на централната банка, който има за цел да завърши до средата на 2023 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Injective стартира екосистемен фонд в размер на $150 милиона

Създадената през 2018 г. блокчейн технология Injective обяви въвеждането на екосистемен фонд на стойност $150 милиона, за да подпомогне разработчиците, които разработват в мрежата Cosmos.

януари 28, 2023 8:10 2 мин. четене

Поверителността на личните данни при използване на дигитално евро

Дигиталното евро ще бъде свободно за ползване и достъпно за всички, но законодателите ще решат до каква лична информация ще има достъп банката, заяви Европейската централна банка в изявление от 23 януари.

януари 25, 2023 21:32 2 мин. четене

Този крипто сектор ще бъде основата на следващия бичи пазар – Pantera Capital

Според гиганта Pantera Capital един от секторите на дигиталните активи ще бъде жизнената сила на следващия бичи пазарен цикъл.

януари 25, 2023 19:34 3 мин. четене

Ще има голям обрат за крипто пазарите – Кати Ууд

Главният изпълнителен директор на компанията за инвестиции в криптовалути и технологии ARK Invest прогнозира, че през тази година ще настъпи значителна промяна в стойността на криптоактивите поради спада на инфлацията и промяната в паричната политика на Фед.

януари 25, 2023 12:01 2 мин. четене