НАЧАЛО Финтех

CBDC: Индия се доближават до първите тестове на дигиталната рупия

09.10.2022 13:17 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Индия се доближават до първите тестове на дигиталната рупия

От Резервната банка на Индия (RBI) публикуваха концептуален документ, в който се излагат мотивите, изборът на дизайн и технологичните съображения за пилотната фаза на CBDC проект.

RBI финализираха плановете си за стартиране на пилотната фаза на CBDC проект, която ще доведе до емитирането на “дигитална рупия“.

На 7 октомври финансовата институция публикува концептуален документ, в който излага мотивите си, избора на дизайн и технологичните съображения за пилотната фаза на CBDC проекта.

От RBI заявиха, че дигиталната рупия ще бъде проектирана така, че да допълва а не да замества съществуващите платежни системи на Индия. Tя ще бъде оптимизирана за по-бързи и по-евтини разплащания.

Главната банка на страната обясни, че емитирането на дигитална рупия ще помогне на индийската икономика да намали оперативните разходи свързани с управлението на физическите пари в брой, да подобри ефективността на споразуменията на плащанията и да стимулира иновациите при трансграничните плащания.

С функцията за офлайн достъп, която се очаква да има RBI предвиждат, че повече хора в отдалечени райони, ограничени от достъпа до интернет ще могат да получат по-лесен достъп до финансови услуги.

От Резервната банка добавиха, че CBDC ще даде възможност на обществеността да се възползва изцяло от предимствата на частните криптовалути, без да се подкопава финансовата стабилност на индийската икономика.

Отговорност на централната банка е да предостави на гражданите си безрискова CBDC, която ще осигури на потребителите същото преживяване на работа с валута в дигитална форма без рискове, свързани с частните криптовалути.

Хората зад проекта планират да емитират CBDC както на дребно, така и на едро. Дигиталната рупия на едро ще бъде предназначен за междубанкови преводи, докато версията на дребно ще бъде за ежедневна употреба от гражданите.

Като се има предвид, че валутата на дребно е дигитална версия на парите в брой, RBI заявиха, че може да бъде издадена като токенен, докато версията на едро ще бъде издавана като сметка.


СВЪРЗАНО: Индия ще облага доходите от криптовалута с 30% и ще стартира CBDC през 2023 г.


От Резервната банка все още не са направили избор между емитирането на CBDC върху централно контролирана база данни или върху разпределена счетоводна книга. Интересът ще бъде насочен към варианта, който предлага по-силна киберсигурност, устойчивост, техническа стабилност и стандарти за управление.

Резултатите от пилотната фаза ще бъдат включени в окончателния дизайн на дигиталната рупия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Световната банка стартира нова блокчейн инициатива

Световната банка, официално известна като Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), въведе дигитална облигация в CHF. Тази облигация ще използва DLT за сетълменти в швейцарски франкове.

20.05.2024 9:30 2 мин. четене

CBDC: Жителите на Хонконг вече могат да използват дигиталния юан

С ход, който разширява влиянието му в световен мащаб, Хонконг стартира новаторски пилотен проект за дигитални плащания в юани, което е сигнал за значителна промяна във финансовия пейзаж.

17.05.2024 23:30 2 мин. четене

Европейските финтех компании очакват бум на бизнеса през 2025 година

Според последните данни на MHP Group европейският сектор на финтех технологиите е свидетел на възвръщане на оптимизма.

17.05.2024 11:30 2 мин. четене

Новата блокчейн инициатива на Mastercard привлече 5 нови компании

Mastercard задълбочава навлизането си в блокчейн и дигиталните активи, демонстрирайки твърд ангажимент да интегрира тези технологии в съществуващите си платежни системи.

16.05.2024 23:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.