НАЧАЛО Финтех

CBDC: Американските банки се обединяват за разработване на дигиталния долар

16.11.2022 21:05 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Американските банки се обединяват за разработване на дигиталния долар

Няколко големи компании за финансови услуги се обединиха с Федералния резерв на Ню Йорк, за да обявят 12-седмична програма за дигитален долар.

Група банкови институции – включително HBSC, Mastercard, Citi, BNY Mellon, PNC Bank, U.S. Bank и Wells Fargo – обявиха във вторник старта на платформа за дигитални пари, наречена Regulated Liability Network (RLN).

Програмата цели да проучи осъществимостта на “оперативно съвместима мрежа от дигитални пари на централната банка на едро и дигитални пари на търговските банки, работещи върху споделена разпределена счетоводна книга с множество субекти”.

“NYIC очаква с нетърпение да си сътрудничи с членове на банковата общност, за да напредне в изследванията на токенизацията на активи и бъдещето на инфраструктурите на финансовите пазари в САЩ с развитието на парите и банковото дело”, заяви директорът на NYIC Пер фон Зеловиц.

RLN, който е базиран на алгоритъма за доказателство за концепция (PoC) ще тества “техническата осъществимост, правната жизнеспособност и бизнес приложимостта” на DLT, както и ще симулира токени и ще проучи регулаторните рамки. От ФЕД на Ню Йорк заявиха, че проектът “потенциално може да бъде разширен до операции с няколко валути и регулирани стабилни монети”.

Групата заявяви, че RLN ще работи в продължение на дванадесет седмици и ще се използва само в щатски долари. Участниците ще издават симулирани дигитални токени, представляващи депозити на клиенти и ще извършват разплащания чрез симулирани резерви на централната банка в споделен блокчейн.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Solana (SOL): Ще се възстанови ли екосистемата на проекта?


“Този проект ще се провежда в тестова среда и ще използва само симулирани данни”, отбелязва групата. “Той няма за цел да допринесе за постигането на конкретен политически резултат, нито да сигнализира, че Федералният резерв ще вземе скорошни решения относно целесъобразността на емитирането на CBDC на дребно или на едро, нито как непременно ще бъде проектирана такава.”

Съединените щати няма да са първите, които ще се опитат да разработят национална дигитална валута. Китай вече е започнал работа по дигиталния юан. През септември Австралия придвижи напред своя пилотен проект за дигитален долар, използвайки частен вариант на Етериум от корпоративен клас, известен като Quorum.

Федералните регулатори в САЩ не са постигнали консенсус дали да стартират дигитален долар в страната, но агенциите и тези в частния сектор проучват тази възможност. След като президентът на САЩ Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, целяща създаването на рамка за дигиталните активи, някои законодатели се запитаха каква може да бъде ролята на Конгреса в приемането на законодателство в подкрепа на CBDC и как дигиталния долар може да ограничи подобни иновации от частния сектор.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Световната банка стартира нова блокчейн инициатива

Световната банка, официално известна като Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), въведе дигитална облигация в CHF. Тази облигация ще използва DLT за сетълменти в швейцарски франкове.

20.05.2024 9:30 2 мин. четене

CBDC: Жителите на Хонконг вече могат да използват дигиталния юан

С ход, който разширява влиянието му в световен мащаб, Хонконг стартира новаторски пилотен проект за дигитални плащания в юани, което е сигнал за значителна промяна във финансовия пейзаж.

17.05.2024 23:30 2 мин. четене

Европейските финтех компании очакват бум на бизнеса през 2025 година

Според последните данни на MHP Group европейският сектор на финтех технологиите е свидетел на възвръщане на оптимизма.

17.05.2024 11:30 2 мин. четене

Новата блокчейн инициатива на Mastercard привлече 5 нови компании

Mastercard задълбочава навлизането си в блокчейн и дигиталните активи, демонстрирайки твърд ангажимент да интегрира тези технологии в съществуващите си платежни системи.

16.05.2024 23:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.