НАЧАЛО Алткойни

Solana (SOL): Ще се възстанови ли екосистемата на проекта?

ноември 16, 2022 13:28 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Solana (SOL): Ще се възстанови ли екосистемата на проекта?

Екосистемата на Solana пострада доста повече от голяма част от крипто проектите по време на срива на FTX. Инвеститорите изглежда се отдръпнаха от актива след като станахме свидетели на масови разпродажби на SOL, криптовалутата на мрежата.

Solana е силно преплетена с FTX и Сам Банкман-Фрийд. Дотолкова, че сривът на борсата миналата седмица предизвика вълнение в цялата екосистема на Solana. Големият страх е, че инвестициите ще бъдат изтеглени и разработчиците ще избягат.

Това се отрази в срива на актива SOL. Откакто фиаското на FTX започна на 6 ноември, SOL се срина с повече от 50% и сега се търгува на $18. По данни на CoinGecko, в момента токена е спаднал с повече от 93% от най-високата си стойност за всички времена.

На 16 ноември основателят на W3T Алекс Валайтис публикува защо смята, че не трябва да отописваме Solana.

Какви са лошите новини?

Solana отдавна е критикувана като централизирана и подкрепена от VC – и недостатъците на това са болезнено очевидни в момента. Тя е централизирана, тъй като FTX и Alameda притежават 58 милиона токена SOL, което представлява почти 11% от общото предлагане.

Не е ясно каква част от тях вече са били продадени и каква част са обвързани със съдебни спорове, отбеляза Валайтис.

Общата заключена стойност (TVL) в DeFi протоколите на Solana е спаднала с 96% от най-високата си стойност за всички времена от $10 милиарда. Обезпечението в DeFi проектите на Solana в момента възлиза на едва $335 милиона, според данни на DeFiLlama.

Валайтис обвинява за това в голяма степен проекта Serum, DEX, стартиран от Сам Банкман-Фрийд. Много водещи dApps се отказаха от поддръжката на Serum, а разработчиците се опитват да премахнат контрола на FTX върху проекта. Освен това токенът SRM се срина с почти 60% през последните две седмици.

Освен това DeFi токените, “обвити” в Solana, също бяха разпродадени, тъй като бяха подкрепени от обезпечението на FTX.

Фондация Solana имаше известна пряка експозиция на своята каса към FTX. Около $1 милион в активи бяха блокирани на борсата, когато тегленията бяха спрени.

Според официален документ фондацията има експозиция към 3.24 милиона обикновени акции на FTX Trading LTD, 3.43 милиона FTT и 134 милиона SRM. “Общата експозиция към активи на Solana, базирани на Sollet [дигитален браузърен портфейл], в обращение се оценява на приблизително $40 милиона към 10 ноември 2022 г.”, се посочва в документа.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Чарли Мънгър: Криптовалутите са измама и заблуда


Всичко това е в допълнение към проблемите с производителността и надеждността на Solana, които измъчват мрежата през цялата година.

Пример за възстановяване на Solana

Всичко това очертава много мрачна картина за Solana, но Валайтис й дава известна надежда за възстановяване. Според нейния съосновател Фондация Solana все още разполага с прилична каса, която може да издържи поне още две години.

Според Валайтис все още има “силна общност от разработчици” като за пример той посочи неотдавнашния хакатон в Португалия.

Според CryptoSlam Solana все още има процъфтяваща екосистема на NFT и остава на второ място въпреки настоящите проблеми. Налице е и висока мрежова и Web3 активност на платформата, поради което е твърде рано да я отписваме.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Chainlink (LINK) и Immutable (IMX) отбелязват ръст в цената; VC Spectra (SPCT) очаква 142% скок в предварителната продажба

Chainlink (LINK) и Immutable (IMX) отскочиха през септември, след като преминаха през вълни на несигурност през 2023 г. Тези ценови скокове следват значителни развития в двата блокчейна.

септември 28, 2023 13:10 4 мин. четене

При SUI се наблюдават ценови колебания, a VC Spectra (SPCT) и PEPE запазват позитивността на пазара

Крипто пазарът преживява период на волатилност, като при топ алткойните се наблюдават значителни ценови колебания. При SUI (SUI), нова блокчейн платформа от първи слой, се наблюдават значителни ценови колебания през последните седмици.

септември 28, 2023 12:10 3 мин. четене

Tradecurve Markets (TCRV) набира $6.1 милиона, нов блокчейн на Shiba Inu (SHIB), а за Ethereum (ETH) предстои голямо движение

Tradecurve Markets набра $6.1 милиона, а Shib Association ще разработи нов Shiba Inu блокчейн. Фючърсен ETH ETF може да бъде одобрен скоро. 

септември 28, 2023 11:05 4 мин. четене

1xBit добавя два ексклузивни метода за депозиране – Arbitrum и Algorand

OT 1xBit винаги правят гигантски крачки към това да останат начело на класацията, а новото добавяне на два метода за плащане – Arbritrum и Algorand – е достатъчно доказателство за този факт.

септември 28, 2023 10:31 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.