НАЧАЛО Други

Кешът засенчва облигациите тази година – но това може да се промени

08.05.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кешът засенчва облигациите тази година – но това може да се промени

През 2024 г. парите в брой се представят по-добре от голяма част от облигационния пазар. Основната причина за по-доброто представяне на парите в брой в сравнение с облигациите беше забавеното преминаване на Федералния резерв към намаляване на лихвените проценти през тази година, тъй като някои аспекти на инфлацията се оказаха по-устойчиви на контрол, отколкото се очакваше първоначално.

До април тази година паричните средства са генерирали обща възвръщаемост от 1.8%, което надхвърля приблизително 0.9% от възвръщаемостта на високодоходните или облигации. Обратно, при общинските облигации, тези с инвестиционен рейтинг и обезпечените с ипотеки ценни книжа на агенциите възвръщаемостта е отрицателна.

Въпреки че паричните средства превъзхождат значителна част от пазара на облигации през тази година, инвеститорите не трябва да отхвърлят изцяло облигациите, тъй като Федералният резерв обсъжда намаляване на лихвените проценти, според главния инвестиционен офис на UBS.

Привилегированите ценни книжа, които съчетават характеристиките както на акциите, така и на облигациите, постигнаха обща възвръщаемост от приблизително 1.1% през април – един нестабилен месец, през който доходността на 10-годишните държавни ценни книжа достигна връх за 2024 г. над 4.7%.

Когато лихвените проценти се повишават бързо, цените на облигациите бързо се понижават“, обясни Бен Карлсон, портфолио мениджър в Ritholtz Wealth Management, в записка до клиента, като подчерта, че референтният индекс Bloomberg Aggregate Bond в момента преживява най-значителния – и най-продължителния – спад от създаването си през 1976 г.

Въпреки че Bloomberg AGG донякъде се възстанови след първоначалния си спад от над 18%, до 2 май той продължава да е с 12.2% по-нисък, според анализа на Карлсън.

Въпреки това мениджърът посочи, че не е имало паническо напускане от сектора на облигациите, въпреки че индексите на тези с по-дълъг срок на погасяване и свързаните с тях борсово търгувани фондове отбелязаха още по-значителни спадове.

Загубите са в миналото“, увери Карлсон, като подчерта потенциала на сегашната доходност на облигациите да служи като алтернативна инвестиция по време на следващия спад на фондовия пазар – роля, която те не можеха да изпълняват в ерата на ултраниските лихвени проценти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.