НАЧАЛО Други

Бум на публичните предлагания на фондовата борса в Саудитска Арабия

09.05.2024 22:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Бум на публичните предлагания на фондовата борса в Саудитска Арабия

Според Мохамед Ал-Румайх, главен изпълнителен директор на фондовата борса Tadawul, Саудитска Арабия е свидетел на рязко увеличение на първичните публични предлагания (IPO) на фондовата борса, като повече от десет компании чакат да бъдат регистрирани и мениджърите на активи да определят датите за листване и предлагане.

Ал-Румаих подчерта разнообразието сред тези предстоящи IPO-та, които обхващат различни сектори и мащаби, отразявайки различни етапи от жизнения им цикъл. Този скок в дейността по първичните публични предлагания следва скорошните съобщения на четири компании, включително болница “Dr. Soliman Abdul Kader Fakeeh“, която се превърна в най-голямото IPO в кралството през 2024 г.

Ентусиазмът за тези предлагания е очевиден, като IPO-то на болницата се разпродаде за по-малко от час, с цел да набере до 2.86 милиарда риала ($763.4 милиона).

През тази година саудитските IPO-та са набрали близо $700 милиона, което е значително увеличение в сравнение с предходната година, когато листванията се забавиха. положителната динамика на саудитския фондов пазар се отрази в индекса Tadawul, който се е повишил с 4% от началото на годината.

Ал-Румаих изрази увереност в ликвидността, необходима за поемане на предстоящите листвания, и изрази готовност компаниите от Саудитска Арабия да се листват в Хонконг или обратното, ако решат да го направят.

Сътрудничеството между Saudi Tadawul Group и Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. подчерта усилията за укрепване на финансовите центрове на двата региона. Саудитска Арабия също така се стреми да привлече повече чуждестранни инвестиции като част от програмата на престолонаследника принц Мохамед бин Салман “Визия 2030“, която има за цел да диверсифицира икономиката на кралството.

Освен това се полагат усилия за стартиране на борсово търгуван фонд (ETF) в Рияд, който да следи борсовите индекси на Хонконг, допълвайки съществуващия ETF, регистриран в Хонконг, който следи акциите на Саудитска Арабия. Според Майкъл Уонг, заместник-министър на финансите на Хонконг, това партньорство се разглежда като знак за трайно приятелство и сътрудничество между Хонконг и Саудитска Арабия.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.