НАЧАЛО Други

Българка направи австралийска двойка милионери по погрешка

октомври 12, 2022 16:39 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Българка направи австралийска двойка милионери по погрешка

През май 2021 г. Crypto.com случайно прехвърли огромна сума от $10.5 милиона на жена от Мелбърн, която поиска да ѝ бъдат възстановени само $100.

Теваманогари Манивел не съобщава за казуса и продължава да харчи и прехвърля парите. Борсата нямала никаква представа за грешката си за период от седем месеца. Едва по време на одита си преди Коледа компанията разбира, че ѝ липсват $10 милиона. Фирмата започнала да издава заповеди за замразяване на банковата сметка на жената чак на 7 февруари.

При последното развитие на събитията, Манивел и нейният партньор Джатиндер Синг се явиха във вторник в Магистратския съд на Мелбърн, за да бъдат съдени за кражба и други обвинения.

Нови сведения за произхода на грешката

Оказа се, че цялата ситуация е породена от грешка при въвеждане на данни от страна на служителка на борсата, която по стечение на обстоятелствата се оказва българка.

Представител на компанията заяви:

Работникът в България, който е обработвал възстановяването на суми, е въвел номер на акаунт вместо сумата от $100 в електронна таблица на Excel. Това е бил ръчен процес и записите са се съхранявали в програмата.

Директорът на крипто борсата Калаш Мохан заяви, че българката, която е вписана в LinkedIn като „ръководител на плащанията“ в Crypto.com, продължава да работи в компанията, а данните ѝ са предадени на полицията на щата Виктория.

Въпросната служителка не е обвинена в извършване на някакво престъпление, а само е посочена в съдебните документи като лицето, извършило превода.

След като искането за възстановяването на средствата е било обработено, то е изпратено на доставчика на плащания за Crypto.com в Австралия. След това доставчикът прехвърлил парите в сметката на Манивел в Commonwealth Bank of Australia.

През март Манивел е била арестувана на летището в Мелбърн, опитвайки се предполагаемо да отлети до Малайзия с еднопосочен билет и 11,000 австралийски долара в брой.

Твърдения на страните по делото

При виртуалното си явяване в съда двойката заяви, че е смятала, че е спечелила средствата чрез награден фонд от томбола. Служителят на борсата обаче заяви, че такава томбола не е имало и Crypto.com не са изпращали „push“ известия на потребителите за евентуални печалби от конкурси.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Google си партнира с Coinbase за крипто разплащания


Началник от полицията на австралийския щат Виктория – Конор Хийли, заяви пред съда:

Парите са използвани за закупуване на четири къщи. Също така $4 милиона са преведени в малайзийска банкова сметка, а с останалите са закупени превозни средства, произведения на изкуството и мебели.

По-голямата част от тях вече са върнати. Неизплатени остават около $3 милиона, като в момента се водят граждански дела за замразяване на имуществото и за връщане на парите от роднините, на които са били направени подаръци.

(Една от въпросните къщи на стойност $1.35 милиона в Крегбърн, Южна Австралия)

Според информацията Манивел не се е признала за виновна по няколко обвинения. Те включват боравене с приходи от престъпление и кражба от Commonwealth Bank заради изтеглянето на парите. Синг, от друга страна, пледира невинен по две обвинения. Тези обвинения включват кражба за изтегляне на парите на Crypto.com от банката.

Манивел е в ареста от шест месеца и я очаква още една година зад решетките, но магистрат Питър Риърдън ще я пусне под гаранция при определени условия. Тя трябва да предаде паспорта си и няма да може да посещава никакви пунктове за отпътуване. Двойката ще бъде изправена на изслушване в окръжния съд на 8 ноември.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Alameda са инвестирали сериозна сума в майнинг компанията Genesis

Alameda Research, фирмата за търговия, тясно свързана с изпадналата в затруднение борса FTX, е инвестирала $1.15 милиарда в крипто миньора Genesis Digital Assets.

декември 4, 2022 11:43 1 мин. четене

Вижте 3-те най-важни истории в крипто от изминалата седмица

Сривът на криптоборсата FTX продължава да отеква в индустрията – продължаваме да виждаме новини и развития около това ключово събитие. 

декември 4, 2022 7:50 1 мин. четене

Клиентите на крипто борсата Gemini изложени на риск

Крипто борсата Gemini изглежда е последната жертва на каскадния ефект, породен от срива на FTX, последвана от неблагоприятни ефекти за BlockFi, Genesis и Digital Currency Group (DCG).

декември 3, 2022 18:24 1 мин. четене

„Заблуденият“ Банкман-Фрийд „ще прекара време в затвора“ – М. Новограц

Новограц заклейми бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд като „заблуден“ в неотдавнашно интервю за CNBC.

декември 3, 2022 16:50 1 мин. четене