НАЧАЛО Други

Българка направи австралийска двойка милионери по погрешка

октомври 12, 2022 16:39 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Българка направи австралийска двойка милионери по погрешка

През май 2021 г. Crypto.com случайно прехвърли огромна сума от $10.5 милиона на жена от Мелбърн, която поиска да ѝ бъдат възстановени само $100.

Теваманогари Манивел не съобщава за казуса и продължава да харчи и прехвърля парите. Борсата нямала никаква представа за грешката си за период от седем месеца. Едва по време на одита си преди Коледа компанията разбира, че ѝ липсват $10 милиона. Фирмата започнала да издава заповеди за замразяване на банковата сметка на жената чак на 7 февруари.

При последното развитие на събитията, Манивел и нейният партньор Джатиндер Синг се явиха във вторник в Магистратския съд на Мелбърн, за да бъдат съдени за кражба и други обвинения.

Нови сведения за произхода на грешката

Оказа се, че цялата ситуация е породена от грешка при въвеждане на данни от страна на служителка на борсата, която по стечение на обстоятелствата се оказва българка.

Представител на компанията заяви:

Работникът в България, който е обработвал възстановяването на суми, е въвел номер на акаунт вместо сумата от $100 в електронна таблица на Excel. Това е бил ръчен процес и записите са се съхранявали в програмата.

Директорът на крипто борсата Калаш Мохан заяви, че българката, която е вписана в LinkedIn като “ръководител на плащанията” в Crypto.com, продължава да работи в компанията, а данните ѝ са предадени на полицията на щата Виктория.

Въпросната служителка не е обвинена в извършване на някакво престъпление, а само е посочена в съдебните документи като лицето, извършило превода.

След като искането за възстановяването на средствата е било обработено, то е изпратено на доставчика на плащания за Crypto.com в Австралия. След това доставчикът прехвърлил парите в сметката на Манивел в Commonwealth Bank of Australia.

През март Манивел е била арестувана на летището в Мелбърн, опитвайки се предполагаемо да отлети до Малайзия с еднопосочен билет и 11,000 австралийски долара в брой.

Твърдения на страните по делото

При виртуалното си явяване в съда двойката заяви, че е смятала, че е спечелила средствата чрез награден фонд от томбола. Служителят на борсата обаче заяви, че такава томбола не е имало и Crypto.com не са изпращали “push” известия на потребителите за евентуални печалби от конкурси.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Google си партнира с Coinbase за крипто разплащания


Началник от полицията на австралийския щат Виктория – Конор Хийли, заяви пред съда:

Парите са използвани за закупуване на четири къщи. Също така $4 милиона са преведени в малайзийска банкова сметка, а с останалите са закупени превозни средства, произведения на изкуството и мебели.

По-голямата част от тях вече са върнати. Неизплатени остават около $3 милиона, като в момента се водят граждански дела за замразяване на имуществото и за връщане на парите от роднините, на които са били направени подаръци.

(Една от въпросните къщи на стойност $1.35 милиона в Крегбърн, Южна Австралия)

Според информацията Манивел не се е признала за виновна по няколко обвинения. Те включват боравене с приходи от престъпление и кражба от Commonwealth Bank заради изтеглянето на парите. Синг, от друга страна, пледира невинен по две обвинения. Тези обвинения включват кражба за изтегляне на парите на Crypto.com от банката.

Манивел е в ареста от шест месеца и я очаква още една година зад решетките, но магистрат Питър Риърдън ще я пусне под гаранция при определени условия. Тя трябва да предаде паспорта си и няма да може да посещава никакви пунктове за отпътуване. Двойката ще бъде изправена на изслушване в окръжния съд на 8 ноември.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как фондовият пазар се противопоставя на икономическия хаос

През последните месеци финансовият пейзаж е изпълнен с хаос и несигурност. В началото на годината се борихме с трайната инфлация, последвана от тревожния срив на Silicon Valley Bank през март, който предизвика безпокойство сред инвеститори, собственици на бизнес и банкери.

май 30, 2023 17:30 3 мин. четене

БРИКС: Лукашенко се обръща към съюза в отговор на санкциите

По време на срещата на Висшия евразийски икономически съвет в Москва президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази отговора на страната си за санкциите.

май 30, 2023 15:00 1 мин. четене

CBDC представлява заплаха от правителствен контрол според създателя на Cardano

Съоснователят на Cardano (ADA), популярната платформа за смарт договори, изрази загриженост относно дигиталните валути на централните банки (CBDC) и техния потенциал за правителствен контрол.

май 30, 2023 12:00 2 мин. четене

Директорът на Binance прогнозира големи успехи в крипто пространството през следващия бичи пазар

Главният изпълнителен директор на най-голямата борса за криптовалути по обем на търговията очаква редица постижения в крипто индустрията през следващата бича фаза.

май 30, 2023 10:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.