НАЧАЛО Други

Бруталната глобална рецесия идва – според BlackRock

декември 14, 2022 8:33 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Бруталната глобална рецесия идва – според BlackRock

Много експерти вече предупредиха за състоянието на световната икономика, като тази година имаше много препятствия, но и малко оптимизъм, че ще видим възстановяване скоро. 

Упоритата инфлация, рязкото повишаване на лихвените проценти от централните банки и геополитическото напрежение накараха най-големия управител на активи в света да сподели една доста мрачна прогноза за това, което предстои през 2023 г. 

BlackRock очаква глобална рецесия 

Според тях, рецесията ще доведе до повече пазарни сътресения от всякога. 

BlackRock е глобална компания за управление на инвестиции, която предлага на клиентите си широка гама от инвестиционни продукти и услуги, включително взаимни фондове, борсово търгувани фондове (ETF) и индивидуални пенсионни сметки (IRA). 

Тя е вторият най-голям мениджър на активи в света след Vanguard с активи под управление за над $7 трилиона. BlackRock е основана през 1988 г. и е със седалище в Ню Йорк. Известна е със сложните си инвестиционни стратегии и технологии, както и със силния си фокус върху управлението на риска и устойчивостта. Пълният доклад на менъджъра на активи можете да разгледате тук.

Световната икономика напуска четири десетилетия на стабилен растеж и скромна инфлация, за да навлезе в период на масови сътресения и нестабилност, пишат анализаторите на BlackRock в глобалната прогноза за 2023 г. на компанията. 

„Предвижда се рецесия, докато централните банки се надпреварват да се опитват да укротят инфлацията. Това е обратното на предишните рецесии“, казват те. 

Централните банкери няма да дойдат на помощ, когато растежът се забави в този нов режим, противно на това, което инвеститорите очакваха. Оценките на акциите все още не отразяват предстоящите щети.

BlackRock заяви, че пазарите не са оценили напълно потенциалните мащаби на предстоящата рецесия, тъй като приходите все още не са отразили дори малък спад.

Федералният резерв вероятно ще трябва да остане агресивен, за да ограничи инфлационните очаквания. Що се отнася до акциите, анализатори препоръчват на инвеститорите да започнат да търсят позиции с фиксиран доход с по-дълъг падеж и заяви, че очаква понижените стойности да надминат тези на акциите за растеж.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Сега е моментът да се купува Биткойн – М. Кайзер


Икономически сътресения в Русия

Централната банка на Русия току-що издаде предупреждение за „нови икономически сътресения“, произтичащи от санкциите. Според неотдавнашен доклад от Москва неотдавнашното въвеждане на таван на цените на петрола също ще натежи на страната. 

Европейският съюз, Г-7 и Австралия определиха таван на цените на руския суров петрол. В допълнение ЕС забрани и превоза на стоката по море.

Според анализатори от отдела за изследвания и прогнози на руската централна банка тези две мерки биха могли „значително да намалят“ икономическата активност на Русия през следващите месеци. Те предупредиха, че изводите им може да се различават от официалната позиция на институцията.

Според централната банка несигурността, породена от санкциите и ограниченията, се появява точно в момент, в който руската икономика преодолява „краткосрочен спад“, причинен от частичната мобилизация на мъжете на президента Владимир Путин за войната в Украйна. Анализаторите на банката отдават възстановяването на увеличаването на държавните поръчки на стоки. 

Западните ограничения върху цените и вноса на руски петрол биха могли да ограничат икономическата активност на страната в краткосрочен план, но анализаторите също така посочиха, че производството на страната може да намалее в по-дългосрочен план.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Най-голямата финансова криза в историята идва – Нуриел Рубини


Рецесия в Европа

Очаква се през следващите месеци еврозоната да изпадне в рецесия, като икономистите предупреждават, че „тя няма да е лека“.

19-членната зона, която споделя еврото, е подложена на значителен натиск след непровокираната агресия на Русия срещу Украйна през февруари.

„Доверието на потребителите е спаднало толкова силно, че рецесията вероятно няма да е лека“, заяви Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg, пред CNBC. Данните на Европейската комисия – изпълнителното звено на ЕС – сочат, че през септември потребителското доверие е спаднало до рекордно ниско ниво. Мнозина се опасяват за бъдещето и за финансовото си състояние.

Коментирайки задаващата се рецесия пред CNBC, Спирос Андропулос, старши европейски икономист в BNP Paribas, заяви:

Не бих я нарекъл плитка, тя ще бъде по-дълбока от това, което съветът на ЕЦБ [Европейската централна банка] очаква.

ЕЦБ започна да признава вероятността от рецесия в региона. В изказване по-рано този месец президентът на централната банка Кристин Лагард подчерта, че „рискът от рецесия се е увеличил“, след като дълго време отричаше, че това е възможност, давайки уверения, че всичко е наред и нещата са под контрол.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “Бруталната глобална рецесия идва – според BlackRock”
  1. Андрей Вълее,

    Крипто днес пишат големи глупости, и не разбират какво става, затова и крипто утре няма да ги има, след глобалната катастрофа която готвят за човечеството спонсорите на поредния сатанински дрънкалник като вас!!!
    Понятията рецесия, инфлация и купища простотии измислени от банкерския паразитен дявол, който днес управлява света се набиват като естествени атрибути на икономиката в главите на човешкото стадо, за да се оправдае престъпната дейност на същите тези банкери сатанисти по унищожаване на човечеството със собствените му ръце!!!!!!!!!!!!
    Относно Русия – дай боже да спре да продава нефта и газта си, само тогава тя може да се превърне в самодостатъчна държава, и да излезе от ролята си на суровинен придатък на глобалният сатанизъм.
    Относно събитията в Украйна, на малоумниците от крипто днес изобщо не им идвана ум, че те са следствие, а причината ако ще не им е ясна аз ще им я обясня!!!!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да влияе на свидетели

Бившият главен изпълнителен директор на сриналата се криптоборса FTX, Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да повлияе на потенциален свидетел.

януари 29, 2023 20:24 2 мин. четене

Гари Генслер коментира рисковете свързани с крипто инвестициите

Председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ Гари Генслeр публикува в Twitter дискусия между него и комисар на SEC, в която обсъждат рисковете от крипто инвестициите.

януари 29, 2023 18:00 2 мин. четене

Ето кои криптоборси подкрепят стабилната монета Djed

Базирани на Cardano децентрализирани борси обявиха подкрепата си за предстоящата стабилна монета Djed и придружаващия я управленски токен Shen.

януари 29, 2023 17:00 1 мин. четене

Блокчейн компанията Ripple има нов президент

Ripple назначи нов президент, тъй като се подготвя за решението по делото, заведено от Комисията за ценни книжа и борси (SEC) срещу блокчейн компанията.

януари 29, 2023 12:15 1 мин. четене