НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще помогне ли Северна Корея на съюза в борбата срещу долара?

15.05.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще помогне ли Северна Корея на съюза в борбата срещу долара?

Тъй като през 2024 г. алиансът БРИКС е готов да засили редиците си, Северна Корея се очертава като потенциален кандидат за присъединяване към усилията на блока да намали зависимостта си от американския долар.

Източноазиатската държава, дълго време изолирана в геополитически план, демонстрира признаци на ангажираност с основоположниците на БРИКС – Русия и Китай. Като се имат предвид обтегнатите ѝ отношения със Запада, особено със САЩ, Северна Корея може да възприеме присъединяването си към БРИКС като стратегически ход за укрепване на глобалния си авторитет.

Понастоящем БРИКС се състои от девет държави, включително петте основателки и четири неотдавнашни попълнения, и активно провежда дискусии за разширяване, привличайки интереса на държави, които искат да участват в програмата за дедоларизация. Основната цел на алианса е да установи нов глобален финансов ред, като намали господстващото положение на щатския долар чрез насърчаване на употребата на местни валути и потенциално въвеждане на валута на БРИКС.

Нарастват спекулациите относно потенциалното включване на Северна Корея в БРИКС по време на срещата на върха през 2024 г. Участието в алианса би могло да предложи икономическа подкрепа, солидарност и средство за заобикаляне на съществуващите санкции, подобно на опита на Русия. Изправена пред собствен набор от търговски ограничения, Северна Корея може да разгледа членството в БРИКС като начин да заобиколи тези бариери.

Предстоящата среща, която ще се проведе през есента, обещава важни дискусии по въпросите на разширяването на съюза и премахването на долара. Ако Северна Корея получи покана за участие в срещата в Русия, тя би могла да се позиционира благоприятно за бъдещо разглеждане на възможността за членство.

През последните години много държави проявиха интерес към присъединяване към БРИКС, което отразява нарастващата тенденция към диверсификация на световните икономически съюзи. От Нигерия до Зимбабве, множество държави положиха основите на своята кандидатура, като според докладите над 34 държави проучват възможностите за присъединяване през 2024 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.