НАЧАЛО Други

БРИКС: Войната срещу долара може да е катастрофална за съюза

08.03.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Войната срещу долара може да е катастрофална за съюза

Тъй като Алиансът БРИКС преследва целта си да намали зависимостта си от щатския долар през 2024 г., някои финансови анализатори предупреждават за потенциални капани пред съюза.

Един финансов министър подчертава значителните рискове, които дедоларизацията може да породи както за БРИКС, така и за развиващите се страни.

Бившият министър на финансите на Зимбабве Тендай Бити изразява загриженост, че отдалечаването от щатския долар, който служи като основна валута за много държави, може да има неблагоприятни последици. Тъй като Зимбабве обмисля да се присъедини към алианса през 2024 г., Бити съветва президента Мнангагва да не следва стратегията на БРИКС за дедоларизация. Бити предупреждава, че подобен ход може да доведе до финансова нестабилност, което ще означава катастрофа както за Зимбабве, така и за коалицията БРИКС.

Бити твърди: “Стремежът към дедоларизация от страна на режима би бил изключително вреден, като може да навреди на работниците и пенсионерите”. Той също така твърди, че не са налице необходимите условия за дедоларизация, и предполага, че идеята за доминиране на местните валути на световния пазар е нереалистична.

Макар че водещите държави от БРИКС може да имат капацитета да се справят без щатския долар и да преминат към местни валути, същото не може да се каже за развиващите се страни. Зимбабве, която се бори с икономически предизвикателства, особено по отношение на местната си валута, може да сметне, че е твърде рисковано да се откаже от щатския долар, въпреки потенциалната помощ, предлагана от БРИКС и Новата банка за развитие на БРИКС.

Освен това, ако развиващите се страни се присъединят към усилията на блока за дедоларизация, може да се наложи БРИКС да ускори плановете си в отговор на потенциалния спад на щатския долар. Понастоящем обаче инфраструктурата за валута на БРИКС изглежда недостатъчна и преждевременното постигане на целите им за дедоларизация може да създаде оперативни предизвикателства без предпазната мрежа на щатския долар, който отдавна е доминиращата световна валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогноза за икономиката на Германия през 2024 година – какво да очакваме?

Според германския икономически институт IW икономическите перспективи на Германия за 2024 г. изглеждат мрачни, като се очаква страната да изпадне в стагнация въпреки по-силното от очакваното начало на годината.

09.05.2024 8:30 2 мин. четене

САЩ счупи всички рекорди по производство на петрол и газ

Съединените щати се превърнаха в най-големия световен производител на петрол и газ, изпреварвайки традиционните лидери като Саудитска Арабия и Русия.

09.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ето кои акции може да пострадат от потенциалната стаглфация на икономиката в САЩ

Банка от Уолстрийт изрази опасения относно потенциалното въздействие на намаляващото търсене в САЩ и постоянната инфлация върху някои добре известни акции, особено в сектора на потребителските стоки.

09.05.2024 5:00 1 мин. четене

Основателят на Tron коментира бъдещето на изкуствения интелект и блокчейн

Основателят на Tron Джъстин Сън наскоро сподели своя оптимизъм за бъдещето на изкуствения интелект (AI) и блокчейн технологията.

09.05.2024 3:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.