НАЧАЛО Други

БРИКС: Защо е Новата банка за развитие и каква е нейната работа

ноември 12, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Защо е Новата банка за развитие и каква е нейната работа

Понастоящем БРИКС представлява коалиция от пет държави - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - с обща цел за съвместно развитие.

През 2012 г., по време на Четвъртата среща на върха на БРИКС в Ню Делхи, Индия предложи създаването на нова многостранна банка за развитие, която да обединява ресурси за инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие в рамките на държавите от групата “P5“.

Това предложение се материализира на последвалата Пета среща на върха през 2013 г., което доведе до създаването на Банката на БРИКС. Декларацията за създаването на НБР на БРИКС беше официално подписана на Шестата среща на върха на БРИКС на 15 юли 2014 г. във Форталеза, Бразилия.

Основният мотив за създаването на Новата банка за развитие на БРИКС произтича от справедливата икономическа оценка на политиките на Международния валутен фонд и Световната банка. Дейността на тези институции не отчита последователно позициите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. За да се намалят опасенията на националните правителства и да се осигури справедливо представителство, находчивата идея, предложена от индийските партньори, беше превърната в реалност.

Целите на Новата банка за развитие на БРИКС включват предоставяне на заеми и инвестиции в подкрепа на публични и частни проекти в страните членки, сътрудничество с международни и национални организации, подпомагане на подготовката и изпълнението на инфраструктурни и инвестиционни проекти, подкрепа на проекти, включващи финансовите интереси на множество страни членки на БРИКС, както и създаване и управление на специализирани фондове, съобразени с общите цели на Новата банка за развитие.

Инициативите, предприети за създаването и функционирането на организацията, създадена от държавите членки на БРИКС, представляват конструктивен принос за развитието на международните отношения. Засиленото сътрудничество и взаимопомощта ще станат по-достъпни с по-широко инвестиционно участие от капитала на банката.

Подчертаването на ключови аспекти от дейността на банката дава цялостна представа за цялостния икономически пейзаж. Пряката комуникация, особено по финансови въпроси, влияе положително върху общия фон на отношенията и улеснява подобряването на взаимовръзките между различните региони на света.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.