НАЧАЛО Други

БРИКС: Защо Африка е ключова за съюза?

май 4, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Защо Африка е ключова за съюза?

Африка е нещо повече от регионален път в стратегията за развитие на БРИКС; тя е ключът към осъществяването на истинската глобална мисия на алианса.

Ролята на Южна Африка за популяризирането на БРИКС като приобщаваща платформа

Като член на ядрото на БРИКС, Южна Африка активно участва в популяризирането на БРИКС като отворена платформа, която достига до Африка и останалата част от развиващия се свят чрез формата БРИКС+. През 2023 г. Южна Африка ще председателства групата БРИКС и заяви намерението си да работи за по-тясно партньорство между съюза и африканския континент.

Въпросът каква е истинската мисия на БРИКС все още е отворен. Някои експерти гледат на бъдещото развитие на алианса през призмата на размера, докато други смятат, че БРИКС трябва да се превърне в отворена, приобщаваща платформа, която предлага редица форми на икономическо сътрудничество.

Потенциалните ползи от създаването на регионална платформа в рамките на БРИКС

Включването на Южна Африка като член на БРИКС бележи отклонение от приоритизирането на тежестта и размера към приобщаване и представяне на всички основни региони на глобалния Юг.

Председателството на Южна Африка в БРИКС през 2018 г. доведе до формирането на платформа, която обединява регионални блокове на развиващия се свят като Африканския съюз, ASEAN, SCO и CELAC. Тази платформа би могла да съживи развитието на БРИКС по няколко начина, включително да разшири обхвата на БРИКС+, за да обхване по-голямата част от Глобалния юг.

Освен това една регионална платформа, която обединява регионалните финансови механизми на държавите от БРИКС+, би могла да се превърне в основа за по-ефективно споразумение за извънредни резерви на съюза.

Формирането на платформа за регионални споразумения би могло да послужи и като основа за засилване на търговската интеграция в рамките на формата БРИКС+, при по-голям напредък, постигнат от членовете на БРИКС в съответните им регионални търговски блокове. 

Както и в случая с CRA на БРИКС, търговската интеграция остана на заден план в дневния ред на алианса. Все пак с включването на повече африкански икономики това може да се промени и да се създаде нов регионален слой на глобалното управление.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Очаква ли се рали на фондовия пазар след срещата на Фед?


Южна Африка е може би една от най-малко реалполитичните икономики на БРИКС, ангажирана с напредъка на по-широката програма “отвъд границите си” за регионално развитие на Африка, развитие на Глобалния юг и по-балансирано развитие за световната общност.

Ангажиментът на Южна Африка към програмата на Глобалния юг в БРИКС

И накрая, Африка е в силна позиция да оглави тези усилия, тъй като вече е начело на Глобалния юг в изграждането на панконтинентална зона за свободна търговия – Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), а Африканският съюз вероятно ще получи пълноправно членство в Г-20.

Включването на Южна Африка в БРИКС бележи отклонение от пътя, начертан от развитите страни при изграждането на съюзи, които трябва да служат като основа за глобално управление.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.