НАЧАЛО Други

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

24.04.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

Планираната за октомври в Казанска област в Русия 16-та среща на върха ще включва четири нови държави: Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Иран и Етиопия. Саудитска Арабия също може да присъства на предстоящата среща на върха, ако се съгласи да се присъедини към алианса.

За тези, които не са запознати, Саудитска Арабия е получила покана да се присъедини към БРИКС, но все още не е взела решение за присъединяване към групата. Ако Саудитска Арабия наистина се присъедини към блока, това би могло допълнително да засили инициативите за дедоларизация.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков спомена в неотдавнашно интервю, че срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще постигне исторически етапи. Той обясни, че след срещата алиансът ще стане „много по-силен“ и ще поведе развиващите се страни към „многополюсен свят“. Концепцията за многополюсен свят е от съществено значение за дедоларизацията, при която страните от БРИКС ще намалят зависимостта си от щатския долар.

Рябков изрази увереност, че БРИКС ще върви „към успех“ и ще играе важна роля в програмата за дедоларизация. „След като приключи една трета от нашето председателство, можем да заявим, че лидерите взеха решение, което направи БРИКС много по-силна. Тя се утвърди като влиятелна система за сътрудничество. Основно звено във формиращата се архитектура на многополюсния свят”, заяви той.

Освен това министърът добави: „Постепенно се движим към успеха. Абсолютно съм сигурен в това. Мисля, че срещата на върха в Казан през октомври тази година ще бъде белязана от нови постижения в сътрудничеството между страните от БРИКС”, заключи той.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Криптовалутите са просто една измама според създателя на Linux

Линус Торвалдс, финландско-американският софтуерен инженер, известен с разработването на операционната система Linux, наскоро изрази своя скептицизъм към криптовалутите.

21.05.2024 10:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.