НАЧАЛО Други

БРИКС: Как президентите на Русия и Китай подхранват подема на златото

02.04.2024 13:35 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Как президентите на Русия и Китай подхранват подема на златото

Отдавна е известно, че златото бележи възходящи тенденции в периоди на несигурност поради статута си на глобално средство за съхранение на стойност.

През последните месеци тази тенденция стана особено изразена, като цената на златото достигна безпрецедентни висоти и през март надхвърли $2,200, след което отбеляза леко отстъпление.

Забележителният възход на златото през последните години е очевиден в сравнение с други инвестиционни възможности. Например инвестиция в злато през 1999 г. би донесла значително по-голяма възвръщаемост, отколкото инвестиция във фонд, следващ индекса S&P 500 през същия период.

Анализаторите вярват, че границата от $2,000 за тройунция, която някога е била ниво на съпротива, сега се е превърнала в зона на подкрепа за златото. Тази промяна се дължи отчасти на укрепването на отношенията между президентите Си Дзинпин и Владимир Путин, които бяха наречени от Майк Макглоун от Bloomberg “неограничено приятелство“.

 

Геополитическият пейзаж, особено развиващата се динамика между Русия и Китай, изигра значителна роля за повишаването на цените на златото.

Задълбочаващият се съюз между двете нации, особено след изолирането на Русия от голяма част от световния север след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г., засили глобалната нестабилност. Това, в съчетание с усилията на Русия да заобиколи санкциите и тенденцията към дедоларизация в световната търговия, доведе до повишено търсене на злато като сигурен актив.

Не само партньорството между Русия и Китай обаче допринася за рязкото покачване на цените на златото. Напрежението в световен мащаб се увеличава, като в различни региони избухват конфликти. Тези конфликти, независимо дали са свързани с мексиканските картели, руската инвазия в Украйна или геополитическото напрежение в Близкия изток, допълнително подхранват несигурността и бягството към сигурност.

Несигурните икономически перспективи в САЩ също хвърлиха сянка върху традиционните инвестиционни пазари, като например фондовия пазар. На фона на спекулациите относно политиките на Федералния резерв и опасенията за инфлацията инвеститорите се обръщат към активи като златото като средство за предпазване от пазарната нестабилност. Освен това нарастващият интерес към златото не се дължи единствено на страха и несигурността.

В Китай например се наблюдава нарастващ интерес към благородния метал като инвестиция сред по-младото поколение, което вижда в него надеждно средство за съхранение на стойността. Този интерес се обуславя не само от икономически фактори, но и от културни съображения, особено в страни като Индия, където златото има значително културно и икономическо значение.

В обобщение, макар че скокът в цените на златото може да е повлиян от геополитическото напрежение и икономическата несигурност, той отразява и по-широка промяна в нагласите на инвеститорите към сигурни активи в условията на нестабилна глобална среда.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.