НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

23.04.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

Анатолий Аксаков, председател на Комитета на Държавната дума на Русия за финансовия пазар, разкри тази амбициозна стъпка, като подчерта решимостта на блока да замени традиционните фиатни валути с дигитални активи за трансгранични трансакции.

БРИКС очерта ясна стратегия за дедоларизация, като наблегна на използването на местни валути. Въвеждането на платежната система на БРИКС бележи важен етап в това пътуване към независимо от долара бъдеще.

Неотдавнашните разширения на алианса не само доведоха нови членове, но и задълбочиха ангажимента за използване на местни валути в двустранната търговия. На годишната среща на върха през 2023 г. това разширяване беше подчертано като решаваща стъпка към установяването на многополюсен световен ред. Понастоящем блокът активизира усилията си за пълното премахване на долара, като активно се стреми към замяната му с криптовалута във всички международни търговски трансакции.

Русия е особено активен защитник на тази инициатива, като я представя като съществен начин за заместване на фиатните валути в глобалните транзакции. Централно място в тази визия заемат дигиталните валути на централните банки (CBDC), които са готови да заменят директно фиатните пари. Междувременно САЩ изразиха силна опозиция на подобни проекти в западната сфера, създавайки предпоставки за потенциални финансови спорове.

Инициативата “Мост на БРИКС” (BRICS Bridge), оглавявана от руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, има за цел да създаде нови финансови платформи, подкрепящи широкото разпространение на дигиталните активи вместо традиционните фиатни валути. Очаква се тези платформи, под егидата на “Моста на БРИКС”, да използват стабилни монети и други криптовалути, предлагайки структуриран път за ускоряване на усилията за дедоларизация в рамките на блока.

Въпреки потенциалната загриженост на световните търговци и нациите, дълбоко вкоренени в доминираната от долара финансова система, десетте държави от БРИКС остават непоколебими в своята стратегия. Усилията включват също така разработването на платежна система, базирана на блокчейн, която допълнително да засили финансовата независимост на блока, като наблегне на удобството, рентабилността и аполитичността.

Дневният ред се простира отвъд финансовите маневри, като инициативи като Споразумението за условните резерви се фокусират върху алтернативните валути. Съвместните усилия на Министерството на финансите на Русия, Банката на Русия и партньорите от БРИКС имат за цел да създадат моста на БРИКС като многостранна платежна платформа, което е сигнал за съгласуван стремеж към преоформяне на глобалния паричен пейзаж с помощта на дигитални решения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Парнтьорството на Nvidia с Dell е ключът към разширяването на AI

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви стратегическо партньорство с Dell Technologies за разширяване на AI възможностите до по-широк кръг клиенти, което ще позволи на бизнеса да създаде свои собствени „фабрики за изкуствен интелект“.

21.05.2024 17:00 1 мин. четене

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.