НАЧАЛО Други

БРИКС валутата срещу традиционните валути

май 4, 2023 6:00 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС валутата срещу традиционните валути

Страните от групата БРИКС придобиха значително икономическо и политическо влияние през последните години благодарение на бързия си икономически растеж, голямата си потребителска база и все по-настоятелното си присъствие на световната сцена.

Преди да се запознаем с концепцията за валутата на БРИКС, е важно да разберем значението на самите държави от групата БРИКС.

БРИКС е съкращение от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Тези държави имат няколко общи характеристики, които ги правят ключови играчи в глобалните дела.

Как се формира съюзът БРИКС?

Първо, може би е полезно да разберем как е създаден този съюз, преди да разберем каква валута може да използва.

През последните години горепосочените държави отбелязаха бърз икономически растеж. Общият им БВП представлява над 20% от световния. Това доведе до изместване на икономическата мощ от традиционните западни икономики към нововъзникващите пазари.

Второ, страните от БРИКС разполагат с огромна потребителска база. Общото им население е почти 3.2 милиарда души. Това представлява значителна част от световния пазар, което създава огромни възможности за бизнеса и инвеститорите.

Освен това държавите от БРИКС все повече утвърждават своето политическо влияние на световната сцена. Те са създали различни съюзи и организации, като Банката за развитие на БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество. Те са създадени, за да защитават техните интереси и да насърчават сътрудничеството между страните членки.

Като се има предвид тяхното икономическо и политическо влияние, съвсем естествено е, че беше предложена идеята за обща валута между тези държави, за да се затвърди още повече тяхната позиция в световните дела.

Какво представлява валутата на БРИКС?

Въпреки че в момента няма официална валута на БРИКС в обращение, терминът се отнася до концепцията за обща валута между нациите от алианса. През годините различни политици, икономисти и учени са обсъждали и дискутирали тази идея. Някои от тях се застъпват за нейното създаване, за да се укрепят икономическите връзки между тези нации и да се оспори господството на традиционните световни валути.

Концепцията за валута на БРИКС по същество представлява общо средство за обмен, което би улеснило търговията.

Поддръжниците на идеята твърдят, че тя ще повиши ефективността на трансграничните транзакции, ще намали валутните рискове и ще насърчи икономическата интеграция между държавите от БРИКС.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: БРИКС: Възможна ли е новата валута и ще проработи ли?


Някои дори предполагат, че въпросната валута в крайна сметка би могла да се превърне в световна резервна валута, която да служи като алтернатива на щатския долар, еврото и японската йена.

Въвеждането на обща валута сред тези различни икономики обаче продължава да бъде предмет на интензивни дебати.

Валута на БРИКС срещу традиционните световни валути

Сравняването на валутата на БРИКС с традиционните световни валути може да ни помогне да разберем нейния потенциал. Понастоящем тези традиционни валути доминират в международната финансова система.

Американският долар, еврото и японската йена са най-широко използваните световни валути. Те обикновено служат като основно средство за обмен в международната търговия и инвестиции.

Те служат и като основни резервни валути, държани от централните банки по света.

Доминирането на тези традиционни валути се дължи на няколко фактора, сред които:

  • стабилност
  • ликвидност
  • икономическата сила на емитиращите държави

Превъзходството на някои валути намалява. През последните години нововъзникващите пазари като този на китайския юан получиха по-голямо световно признание. Това е предизвикателство за тяхното превъзходство.

Валута на БРИКС може да наруши установения ред, като предостави алтернативно средство за обмен и възможност за нова резервна валута за централните банки.

Това би могло да доведе до по-диверсифициран глобален валутен пейзаж, в който валутата на БРИКС да играе важна роля наред с традиционните световни валути.

Въздействие на валутите на БРИКС върху световната финансова система

Въвеждането на валута на БРИКС може да има далечни последици за световната финансова система.

Едно от най-значимите въздействия би било потенциалът за намаляване на зависимостта от щатския долар. Понастоящем щатският долар е основната резервна валута в света.

Това би могло да доведе до по-балансирана и диверсифицирана световна валутна система, в която различни валути ще си поделят статута на резервна валута.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: БРИКС: Още една държава иска да се присъедини


Валутата на БРИКС би могла да улесни по-голямата икономическа интеграция между страните членки. Това би насърчило търговията и инвестициите чрез намаляване на транзакционните разходи и валутните рискове. Това би могло да доведе до още по-силен икономически растеж на страните от БРИКС и да засили още повече влиянието им на световната сцена.

От друга страна, въвеждането на обща валута сред тези различни икономики може да доведе и до редица предизвикателства.

Например координирането на паричната политика между държавите от БРИКС може да се окаже трудно предвид различните им икономически структури и политически приоритети.

Освен това една валута на БРИКС може да доведе до финансова нестабилност, ако не се управлява правилно.

Бъдещето на валутата на БРИКС

Въпреки че идеята за валута на БРИКС остава спорна, няколко фактора биха могли да повлияят на перспективите ѝ.

Един от ключовите фактори е степента на политическо и икономическо сътрудничество между държавите от БРИКС. По-голямото сътрудничество и консенсусът по ключови въпроси биха могли да проправят пътя за въвеждането на обща валута.

BRICS Nation Flags

Друг ключов фактор е развитието на световния финансов пейзаж. Тъй като валутите на нововъзникващите пазари стават все по-значими, а господството на традиционните световни валути отслабва, търсенето на валута на БРИКС може да се засили.

Въвеждането на валутата е свързано с пречки, включително технически и логистични предизвикателства и постигане на съгласие по паричната политика и управлението на валутата.

Заключение

В заключение, валутата на БРИКС е интригуваща концепция с потенциал да наруши глобалната финансова система.

Въпреки че осъществимостта на въвеждането на обща валута остава спорна, променящият се глобален финансов пейзаж ще определи перспективите на валутата на БРИКС. Да не говорим за степента на политическо и икономическо сътрудничество между страните членки.

Докато обмисляте потенциалните последици от валутата на БРИКС, не забравяйте, че светът на глобалните финанси непрекъснато се развива.

Възходът на нови икономически сили, като страните от алианса може да промени настоящия световен ред.

Ако сте информирани и ангажирани с тези събития, ще бъдете по-добре подготвени да се ориентирате в постоянно променящия се свят на глобалните финанси и да се възползвате от възможностите, които ви очакват.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.