НАЧАЛО Други

БРИКС: Още една държава иска да се присъедини

май 2, 2023 6:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Още една държава иска да се присъедини

БРИКС е акроним на пет от водещите икономики в света: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Заедно тези държави се стремят да създадат своя собствена валута, за да намалят влиянието на САЩ на световния търговски пазар чрез дедоларизация.

Нови държави вече проявяват интерес да се присъединят към организацията, включително Мексико.

Мексико обръща гръб на долара

Мексико граничи със Съединените щати, родината на щатския долар. Въпреки това през годините страната е споделяла интереса си към БРИКС. Освен това, след неотдавнашното напрежение между САЩ и Мексико, страната отново сподели интереса си към присъединяване към алианса, което потенциално може да доведе до адаптиране на предстоящата валута на БРИКС.

Макар че присъединяването към БРИКС може да бъде положително за Мексико в икономически и глобален план, то може да предизвика опасения у Съединените щати.

Наличието на икономически и властови съперници като Русия и Китай, които имат тесни икономически и политически връзки с Мексико, може да повлияе на начина, по който САЩ трябва да се справят с Мексико в бъдеще. Освен това съюзът между Мексико и БРИКС може да осигури на тези съперници по-лесен достъп до американския пазар.

Мексико и Китай имат силни и изгодни пазарни отношения. От друга страна, Мексико винаги е поддържало неутрални отношения с Китай що се отнася до политически позиции. Русия и Мексико също имат положителни отношения.

С разширяването на отношенията на Мексико с други държави от БРИКС извън споменатите по-горе две е възможно Мексико да се присъедини към алианса, което в крайна сметка може да доведе до приемането на потенциална нова валута за търговия. Това обаче може да се определи на предстоящата среща на върха на БРИКС през август.

По време на срещата ще се разбере кои нови държави могат да бъдат включени в БРИКС, като същевременно по всяка вероятност ще се коментира и идеята за нова валута, която да си съперничи с долара.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн е кралят – Питър Брандт


Все повече държави искат да влязат в БРИКС

Съвсем наскоро стана ясно, че множество държави изявяват желание да се присъединят към БРИКС. Сред тях са Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн и Индонезия и много други.

1.-BRICS

Според управителя на централната банка на Индонезия страната следва примера на страните от БРИКС в процеса на дедоларизация и се отказва от щатския долар при търговските разплащания и финансовите транзакции. В изказване на пресконференция след заседанието на Управителния съвет този месец, ръководителят на централната банка потвърди, че Индонезия е въвела системата за търговия с местна валута (LCT).

Освен това, Анил Сооклал, посланик на Южна Африка в алианса, твърди, че Саудитска Арабия и Иран също са сред страните, които официално са поискали да се присъединят.

Според Джоузеф Съливан, бивш икономически съветник на Белия дом, новата валута може да бъде началото на края на управлението на долара, тъй като БРИКС е съставена от икономически силни страни в съответните си региони.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.