НАЧАЛО Други

БРИКС: Валута на съюза може да е по-атрактивна от долара и еврото

ноември 15, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Валута на съюза може да е по-атрактивна от долара и еврото

Неотдавнашното приключване на 15-ата среща на върха на БРИКС бе положителен етап за алианса, особено поради новините за включването на шест нови държави членки.

Един от основните акценти, обсъждани по време на срещата на върха, беше амбициозната програма, свързана с предстоящата валута на БРИКС. Сергей Глазиев, бивш съветник на руския президент, станал икономист и политик, сподели прозрения за плановете на алианса да оспори глобалното господство на щатския долар. БРИКС има за цел да замени щатския долар като основна резервна валута в света със своя собствена валута.

Блокът БРИКС вече е предприе стъпки към намаляване на зависимостта от щатския долар при трансгранични транзакции, започвайки да използва местни валути за търговия. Глазиев изрази увереност в предстоящото въвеждане на валутата на БРИКС, като заяви, че тя е “почти готова“.

Той очаква решението за въвеждането ѝ да бъде взето по време на 16-ата среща на върха, насрочена за 2024 г. По-нататък Глазиев прогнозира, че валутата на БРИКС ще надмине по привлекателност щатския долар, британската лира и еврото.

Бившият съветник подчерта, че бъдещата валута на БРИКС ще бъде свързана с националните валути на страните членки и допълнително обвързана със стоковия пазар. Той наблегна на стабилността и привлекателността на този валутен модел, като заяви, че той може да надмине долара, лирата и еврото.

Въпреки че оптимизмът на Глазиев е очевиден, важно е да се отбележи, че валутата на БРИКС все още не е пусната и тествана на пазарите. Успехът на една нова валута зависи от спечелването на доверието на други държави и търговци. Засега щатският долар запазва статута си на доминираща световна валута, която е изправена пред предизвикателства, но все още властва. По същество, въпреки външния натиск, щатският долар остава основната световна валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.