НАЧАЛО Други

БРИКС: “Удар под кръста” за долара и бум на транзакциите между Русия и Иран

23.05.2024 8:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: “Удар под кръста” за долара и бум на транзакциите между Русия и Иран

Американският долар е изправен пред друго предизвикателство, тъй като търговията между страните от БРИКС достига нов връх.

Новинарската агенция на Emirates съобщава, че икономическите транзакции между два ключови члена на БРИКС са надхвърлили $50 милиарда за първи път.

БРИКС, междуправителствена организация, предназначена да насърчава по-тесни икономически връзки и сътрудничество между нациите-членки, има за цел да осигури противотежест на западните съюзи.

Трябва да се отбележи, че само търговията между Русия и Индия достигна $17.5 милиарда през първото тримесечие на тази година.

Освен това тяхната търговия с местни валути се е повишила с над 5%, което оказва влияние върху глобалната позиция на щатския долар. През първото тримесечие износът на Русия за Индия надхвърли $16 милиарда, докато износът на Индия за Русия бе повече от $1 милиард , отбелязвайки 22% увеличение спрямо предходната година.

Докладите също така показват, че страните от БРИКС работят върху разработването на собствена валута, за да ускорят усилията си за дедоларизация. Освен това тези нации натрупват злато на рекордни нива.

От самото си създаване БРИКС е открит относно целта си да намали зависимостта от щатския долар и се е утвърдил като значима алтернатива на западните икономически сили.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.