НАЧАЛО Други

Повечето американци смятат, че са в рецесия и Байдън е основния виновник

23.05.2024 1:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Повечето американци смятат, че са в рецесия и Байдън е основния виновник

Според ексклузивно проучване, проведено за „Guardian“, почти трима от всеки петима американци смятат, че в момента САЩ се намират в икономическа рецесия, като мнозинството от тях приписват този спад на администрацията на Байдън.

Проучването, проведено с наближаването на изборния ден, разкрива траен песимизъм по отношение на икономиката сред анкетираните.

Въпреки реалните положителни икономически показатели, като ръст на БВП и представяне на фондовия пазар, много американци имат погрешни представи за състоянието на икономиката. Например значителна част от анкетираните погрешно смятат, че икономиката се свива, фондовият пазар се понижава, а безработицата е рекордно висока.

По-специално, сред респондентите продължават да съществуват опасения относно инфлацията, като мнозинството от тях смятат, че тя се повишава, въпреки че данните показват спад спрямо пика ѝ през 2022 г. Това разминаване между възприятие и реалност подчертава сложността на обществените нагласи, свързани с икономическите въпроси.

Явлението е наречено „vibecession“, като се подчертава широко разпространеният песимизъм по отношение на икономиката, който противоречи на статистическите данни за цялостното ѝ здраве. Въпреки че инфлацията намаля, разходите за живот продължават да будят сериозно безпокойство у много американци.

Мненията за икономиката се различават значително и по партийни признаци, като републиканците са по-склонни да изразяват негативни настроения в сравнение с демократите. Освен това скептицизмът по отношение на икономическите новини се запазва и при различните политически пристрастия.

За президента Байдън преодоляването на обществения скептицизъм и вдъхването на доверие в икономическите му политики представлява значително предизвикателство, въпреки някои мнения за инициативи като „Bidenomics“. Убеждаването на гласоподавателите да възприемат по-оптимистична перспектива ще изисква ефективно лидерство и съгласувани усилия за справяне с обществените опасения и възприятия.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

Изглежда, че банковата криза в Япония е на прага на сериозна ескалация, което може да доведе до вливане на ликвидност с американски долари и да даде тласък на Биткойн (BTC) и по-широкия крипто пазар.

22.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.