НАЧАЛО Други

БРИКС: Една държава от алианса едвам успя да се спаси от рецесия

07.03.2024 8:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Една държава от алианса едвам успя да се спаси от рецесия

Последните данни, публикувани във вторник, сочат, че през последното тримесечие на предходната година икономиката на Южна Африка едва е избегнала техническа рецесия.

По данни на Статистическия институт на Южна Африка е отчетен едва 0.1% тримесечен ръст след 0.2% свиване през третото тримесечие.

Рецесията, определяна като две последователни тримесечия на икономически спад, беше избегната с малка разлика.

През 2023 г. реалният годишен БВП отбеляза скромен ръст от 0.6%, което съответства на прогнозата на Националната хазна. Това обаче бележи забележимо забавяне спрямо ръста от 1.9%, наблюдаван през 2022 г.

Икономистите прогнозират, че растежът на БВП за 2024 г. ще варира между 0.7% и 1.5% – равнище, което е недостатъчно за справяне с основни предизвикателства като високата безработица, бедността и неравенството.

Тези неотложни проблеми са от първостепенно значение за избирателите, тъй като страната се подготвя за изборите, които се очаква да бъдат оспорвани в национален и провинциален мащаб.

Африканският център за стратегически изследвания смята, че тези избори ще послужат като показател за това доколко ефективно управляващият Африкански национален конгрес (АНК) се справя с променящите се социални и икономически проблеми в страната.

Анализаторите очакват, че на предстоящите избори на 29 май АНК може да загуби парламентарното си мнозинство за първи път от епохата на апартейда насам.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Криптовалутите се разрастват два пъти по-бързо от интернет

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, изрази оптимизъм относно бъдещето на криптовалутите във финансите, предвиждайки значителни темпове на приемане, надхвърлящи дори растежа на интернет.

18.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.