НАЧАЛО Други

БРИКС: Трябва ли САЩ да се притеснява от движението на съюза срещу долара?

18.12.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Трябва ли САЩ да се притеснява от движението на съюза срещу долара?

Неотдавнашното включване на нови членове в БРИКС породи загриженост у американските политици, особено по отношение на потенциалното ускоряване на дедоларизацията, както подчерта бивш служител на Държавния департамент.

Томас Хил, пишейки за Атлантическия съвет, подчерта добавянето на Египет към групата БРИКС, докато Алжир и Тунис се сблъскаха с отказ, което показва вероятна склонност на северноафриканските държави към по-активно застъпване за дедоларизацията.

Хил, който понастоящем е директор на програмата за Северна Африка в Института за мир на САЩ, подчерта потенциалните последици от инициативата за дедоларизация, водена от БРИКС. Той предупреди, че това развитие трябва да бъде причина за тревога сред политиците в САЩ, особено в светлината на неотдавнашното разширяване на членството в БРИКС. Хил посочи, че утвърдени съюзници на САЩ като Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ вече проучват стратегии за дедоларизация с подкрепата на Пекин.

Икономическата коалиция, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, тази година активно насърчаваше плановете си да оспори господстващото положение на щатския долар в световната финансова система. Въпреки ограниченото въздействие на усилията на БРИКС да замени хегемонията на долара, според Хил приемането на шест нови държави през август предоставя възможност за засилена глобална координация.

Той изтъкна потенциала на тези нови членове да улеснят нови търговски връзки, които биха могли да подкрепят алтернативни валути в рамките на БРИКС. Хил подчерта ролята на Египет за оказване на влияние върху дедоларизацията в Алжир и Тунис чрез водещата си роля в рамките на съществуващите търговски рамки. Освен това той спомена, че чрез връзките на Египет с ОАЕ и Саудитска Арабия БРИКС може да получи разширен достъп до търговски зони като Голямата арабска зона за свободна търговия (GAFTA) и Общия пазар за Източна и Южна Африка.

Хил наблегна на забележителни промени, които показват промяна. Например Египет емитира облигации “панда“, деноминирани в юани, за да управлява дълга си, а Банката на Русия разшири списъка си с валути, използвани за определяне на обменните курсове на рублата, включително египетската лира.

В ход е по-нататъшно развитие на инициативите за дигитални валути, включващи Китай, Хонконг, Тайланд и ОАЕ, с цел създаване на платформа за дигитален юан за улесняване на трансграничните плащания, посочи Хил.

Намаляването на зависимостта от щатския долар може потенциално да намали стимулите за придържане към финансовия механизъм SWIFT – международна банкова мрежа, използвана от САЩ за налагане на санкции.

Хил изтъкна по-широките последици, като предположи, че глобалната координация срещу долара може да повлияе на фискалната стабилност на САЩ, ограничавайки способността на страната да поддържа значителни федерални дефицити и да управлява ефективно разходите по дълга.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.