НАЧАЛО Други

Рецесията в Европа – какви са прогнозите?

17.12.2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесията в Европа – какви са прогнозите?

През декември бизнес активността в еврозоната се задълбочи, като въз основа на влиятелни проучвания се загатна за предстояща рецесия.

Този спад засегна Германия и Франция в сферата на производството и услугите, като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) сигнализира за продължаващо свиване през това тримесечие, което вероятно ще отбележи две поредни тримесечия на икономическо свиване, отговарящо на критериите за рецесия.

Европейската централна банка преразгледа надолу прогнозите си за растежа за 2023 г. и 2024 г., привеждайки ги в съответствие с тревожните икономически тенденции. Предварителният съставен PMI индекс на S&P Global се понижи до 47 пункта, противно на очакванията, отбелязвайки седми месец под нивата на растеж.

Андрю Кенингам от Capital Economics изтъкна вероятността от рецесия в еврозоната. Спадът в Германия се засили, което показва, че в края на годината в най-голямата европейска икономика ще настъпи рецесия. Франция също отбеляза по-силен спад поради отслабеното търсене.

Според Bundesbank перспективите пред Германия предвиждат леко свиване през тази година и минимален растеж през следващата поради слабото външно търсене, намалената подкрепа за прехода към зелена икономика и високите лихвени проценти.

Макар че британският сектор на услугите демонстрира растеж, което показва динамика за избягване на непосредствена рецесия, компаниите от еврозоната не предвиждат бързо подобрение, като продължават да съкращават персонал вече втори месец. Съставният индекс на заетостта достигна тригодишно дъно от 49.6 пункта.

Според Кристоф Вайл от Commerzbank доминиращият в еврозоната PMI индекс за сектора на услугите спадна до 48.1, което предполага по-нататъшно свиване, противоречащо на прогнозите на ЕЦБ. Задлъжнелите потребители намалиха разходите си поради високите разходи по заемите, което се видя в спада на индекса за нов бизнес до 46.6 пункта.

ЕЦБ запази лихвените проценти на стабилно равнище, като се противопостави на незабавното им намаляване, което предполага потенциална корекция на лихвените проценти през второто тримесечие според анкета на Reuters. Ръководителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало намекна за потенциално понижение на лихвените проценти без незабавни действия.

В производствения сектор индексът на мениджърите по поръчките (PMI) остана под 50 пункта за 18-и пореден месец, но въпреки това оптимизмът за бъдещото производство значително нарасна.

Тези икономически данни очертават тревожна картина за еврозоната, показвайки продължаващите предизвикателства и потенциала за продължителен икономически спад.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.