НАЧАЛО Други

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

16.04.2024 7:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система "Железен купол".

Въпреки това, регионът продължава да е на тръни, а призракът на войната е все по-силен.

На фона на продължаващия конфликт между Иран и Израел БРИКС направи значителна геополитическа намеса, като се застъпи за отказ от щатския долар за разплащане на петрола в Близкия изток.

Руският президент Владимир Путин зае твърда позиция, призовавайки държавите от Близкия изток да утвърдят своя суверенитет и да намалят зависимостта си от САЩ и Израел, като се откажат от щатския долар при сделките с петрол.

Неотдавнашното включване на ключови държави-производителки на петрол като ОАЕ, Египет, Етиопия и Иран в алианса БРИКС демонстрира стратегически ход за засилване на влиянието на блока на световния енергиен пазар.

Тъй като БРИКС отправя покана към Саудитска Арабия да се присъедини към неговите редици, потенциалното въздействие на този ход върху господстващото положение на щатския долар в световната търговия не може да бъде подценявано.

Въпреки твърденията на Путин обаче държавите от Близкия изток бавно възприемат тази промяна, тъй като щатският долар остава преобладаващата валута за сделките с петрол и газ в региона, което подчертава сложната геополитическа динамика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Криптовалутите са просто една измама според създателя на Linux

Линус Торвалдс, финландско-американският софтуерен инженер, известен с разработването на операционната система Linux, наскоро изрази своя скептицизъм към криптовалутите.

21.05.2024 10:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.